Bănci și Asigurări

Studiu al ARB: jumătate din bănci încă se mai gândesc la reduceri de personal

Foto: Octav Ganea

Foto: Octav Ganea

Autor: Liviu Popescu

21.05.2015, 00:00 568

O pondere de 55% din băncile locale se aşteaptă să reducă uşor numărul de angajaţi anul acesta, mai mult ca în 2014, când 29% din instituţiile de credit făceau astfel de previzuni. Cu toate acestea 80% din bănci estimează că nu vor diminua cheltuielile cu remunerarea angajaţilor, iar o treime din băncile chestionate spun chiar că aceste cheltuieli vor creşte, potrivit estimărilor dintr-un barometru bancar realizat de companai de consultanţă EY în parteneriat cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

La finele anului trecut, circa 58.000 de angajaţi activau în industria bancară, în scădere cu 13.000 faţă de vârful atins în 2008. În acelaşi interval de timp, numărul sucursalelor s-a redus cu 2.000, la 5.330. Peste 80% din bănci nu se aşteaptă la o creştere a cheltuielior cu provizioanele de risc, în timp ce ponderea băncilor care se aşteaptă la o scădere semnificativă a provizioanelor de risc a crescut la 27%, faţă de 5% cât era anul trecut.

Cadrul legislativ al insolvenţei, inclusiv aplicarea lui, este în continuare principalul aspect care descurajează creditarea, consideră 95% din bănci. Totodată, 90% din bănci anticipează o creştere a cererii pentru credite imobiliare şi 80% văd creştere pe creditele de consum.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO