Bănci și Asigurări

Străinii şi-au dublat investiţiile în titluri de stat în cinci luni

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Razvan Voican

07.08.2013, 21:54 273

Aproape 7 miliarde de euro au intrat în România până la nivelul lunii mai sub forma plasamentelor în titluri de stat în lei şi euro emise pe piaţa locală de Ministerul Finanţelor, potrivit datelor Trezoreriei, volumul fiind mai mult decât dublu faţă de cel înregistrat la sfârşitul lui 2012.

Luna iunie ar fi putut aduce o corecţie în privinţa investiţiilor făcute de străini, după cum a indicat cererea crescută de euro de pe piaţa valutară, reflectată în creşterea cursului mediu leu/euro cu peste 3%.

Nerezidenţii au avut încă un episod de ezitare vizavi de pieţele emergente ca urmare a temerilor că banca centrală americană Fed va retrage stimulii monetari mai repede decât se anticipa.

Tensiunile s-au disipat însă în iulie, iar Finanţele au reuşit să vândă bonduri în lei la randamente de sub 5% pe an inclusiv la scadenţa de cinci ani, dar şi în euro – la un randament minim record de 2,75%.

Pe baza datelor din luna mai străinii au ajuns să deţină aproape 28% din portofoliul total de titluri în lei şi euro emise pe piaţa externă, faţă de o pondere de numai 10% în 2010, semnalând apropierea de un prag destul de riscant de 30%. Un asemenea nivel al deţinerilor din partea nerezidenţilor poate antrena tensiuni mari pe piaţa valutară în cazul inversării fluxurilor de capital din cauza conjuncturii externe.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO