Bănci și Asigurări

Strainii nu pot de fapt cumpara titluri de stat pana in martie

05.01.2006, 17:43 24

Romania nu permite inca accesul investitorilor straini pe piata titlurilor de stat emise in lei, in ciuda perceptiei publice conform careia liberalizarea ar fi avut loc la 1 ianuarie 2006, si probabil ca nici nu o va face mai devreme de luna martie.

Din punct de vedere legal, deschiderea pietei pentru nerezidenti nu poate avea loc decat dupa ce Parlamentul va fi adoptat proiectul de lege pentru modificarea Ordonantei nr. 66/1997 privind regimul investitiilor straine in Romania, realizate prin cumpararea de titluri de stat.

Adoptat de Guvern de-abia pe 3 noiembrie, proiectul a trecut de Senat pe 8 decembrie si s-a impotmolit la Camera Deputatilor, unde Biroul Permanent nu a acceptat dezbaterea in procedura de urgenta propusa de Executiv. In aceste conditii, documentul asteapta acum sa-i vina randul la Comisia de buget-finante a Camerei pentru intocmirea raportului. Pana pe 9 februarie pot fi depuse amendamente, iar termenul pentru adoptarea raportului este 15 februarie. Intre timp, mai este nevoie de obtinerea avizelor de la Comisia pentru politica economica si de la Comisia juridica, urmand apoi dezbaterea in plen si promulgarea. Ca atare, este probabil ca liberalizarea accesului nerezidentilor la piata titlurilor de stat sa nu aiba loc mai devreme de 1 martie 2006.

Tocmai pentru ca a sesizat intarzierea, Ministerul Finantelor a programat prima licitatie de titluri de stat pe anul in curs pentru 13 februarie, insa este deja evident ca strainii vor rata participarea, ramanand in asteptare pana pe 13 martie, cand este stabilita a doua emisiune de certificate de trezorerie. Dupa intrarea in vigoare a legii, persoanele fizice sau juridice nerezidente vor putea cumpara titluri de stat emise in lei prin dealerii primari si intermediarii pietei secundare.

Cu toate ca randamentele ridicate, in jur de 7%, sunt atractive pentru investitorii straini, emisiunile de valoare foarte mica in comparatie cu alte piete fac destul de neinteresanta aceasta varianta de plasament. Pentru 2006, Finantele intentioneaza sa adune 1,15 mld. euro prin titluri de stat emise exclusiv pe piata interna. Romania s-a angajat in fata UE sa deschida piata titlurilor de stat la 1 ianuarie 2006, dupa ce in aprilie 2005 a liberalizat accesul la depozite la termen in lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO