Bănci și Asigurări

Strainii au depus 4 miliarde de lei in depozite

18.05.2006, 00:00 8

Depozitele in lei ale nerezidentilor plasate la bancile romanesti au urcat la 4 miliarde de lei (echivalentul a 1,14 miliarde de euro) la sfarsitul lui martie, cu 26%, in lei, peste nivelul inregistrat in februarie.

In acelasi timp, depozitele in valuta ale nerezidentilor (altii decat bancile comerciale straine) au inregistrat numai o crestere marginala, pana la 2,1 miliarde de lei (0,6 miliarde de euro).

De altfel, apetitul nerezidentilor pentru pozitiile pe leu a fost in crestere constanta de la jumatatea lui 2005. In august trecut, soldul depozitelor in lei a crescut de peste trei ori, ajungand la 1,7 miliarde de lei. De atunci, cresterile au fost aproape neintrerupte.

Si in februarie aceste depozite inregistrasera o crestere sensibila, cu 27%, ajungand la 3,17 miliarde de lei de la 2,49 miliarde in ianuarie.

Apetitul nerezidentilor pentru leu s-a resimtit si in evolutia cursului, vanzarile de valuta ducand la scaderea treptata a cotatiilor pe piata valutara. Inainte de corectia de la inceputul saptamanii, care a avut loc tot pe fondul unei miscari a jucatorilor speculatori, leul marca o apreciere de peste 5% in fata euro, calculata de la inceputul anului.

De altfel, politica bancii centrale, care incepand din februarie a sterilizat aproape in totalitate leii in exces de pe piata monetara la o dobanda atractiva de 8,5% pe an, a incurajat speculatorii sa deschida pozitii in moneda locala.

Sumele mari plasate pe piata locala sunt reflectate si de statisticile privind operatiunile valutare ale bancilor comerciale cu clientii, volumele crescand atat pe partea de cumparare, cat si de vanzare, la peste 500 de milioane de euro pe zi, in timp ce tranzactiile interbancare sunt mult mai mici. Dealerii spun ca volumele sunt influentate de faptul ca majoritatea plasamentelor sunt facute pe termen scurt, astfel ca apar schimburi valutare frecvente, care au insa la baza aceleasi fonduri. In aceste conditii, volumele tranzactionate pe piata interbancara sunt sensibil mai mici, coborand adesea sub 100 de milioane de euro pe zi.

Atractivitatea pietei locale a alimentat si revenirea rapida a leului dupa deprecierea soc din sedintele de vineri si luni, speculatorii grabindu-se sa beneficieze de cotatiile mai ridicate, dar si de dobanzile bune. Si in sedinta de luni, BNR a atras integral in depozite leii oferiti de bancile comerciale, volumul sterilizat fiind de 5 miliarde de lei (echivalentul a 1,4 miliarde de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO