Bănci și Asigurări

Strainii au cheltuit 76 mil. $ in trei luni de pe carduri Visa

27.09.2004, 00:00 11



Inca o oglindire a cresterii intrarilor de valuta in Romania: numai in cele trei luni de vara - iunie-august - turistii straini care au vizitat Romania au cheltuit peste 76 milioane de dolari de pe cardurile lor Visa, in crestere cu 46% in comparatie cu vara anului 2003. Valoarea totala a platilor facute de straini cu cardul ar putea fi chiar dubla in conditiile in care Visa isi imparte piata mondiala cu MasterCard, care nu a publicat insa astfel de statistici. In aceasta vara, si detinatorii romani de carduri Visa au cheltuit in strainatate cu 29% mai mult fata de anul trecut, valoarea totala a tranzactiilor depasind 23 milioane de dolari.



Americanii au facut cele mai mari cheltuieli in Romania de pe carduri Visa, cu aproape 15 milioane de dolari, urmati de italieni, cu 10,7 milioane de dolari si de cei francezi, cu 8 milioane de dolari.



Potrivit datelor centralizate de organizatia de carduri, europenii care au vizitat Romania au cheltuit 68 % din suma totala cheltuita de turistii straini - 52 milioane de dolari. Cel mai mult au cheltuit prin intermediul cardurilor Visa turistii din Italia, urmati de cei din Franta, Marea Britanie si Spania. Romania a atras detinatori de carduri Visa nu numai din Europa, ci si de pe alte continente. De exemplu, americanii si canadienii au cheltuit mai mult prin intermediul cardurilor de plata decat toti ceilalti turisti non-europeni impreuna, in timp ce turistii din Ungaria au dominat topul cheltuielilor turistilor veniti din Europa Centrala si de Est, cu un total de 1,3 milioane de dolari.



Nivelul cheltuielilor a atins un punct de varf in luna august, cand valoarea totala a tranzactiilor efectuate de catre turistii straini in Romania si de catre turistii romani in strainatate a reprezentat 37% din valoarea tranzactiilor realizate pe durata intregii veri.



In conexiune cu cresterea cheltuielilor in strainatate, a crescut si numarul de tranzactii internationale realizate de detinatorii romani de carduri Visa. Majoritatea acestor tranzactii au fost realizate in locatii comerciale (102.407 tranzactii la POS), valoarea totala a bunurilor si serviciilor astfel achizitionate atingand aproximativ 16 milioane de dolari. Valoarea medie a unei tranzactii a fost de 155 de dolari. De asemenea, retragerile din bancomate au depasit 7 milioane de dolari, fiind operate in total aproape 31.000 retrageri de numerar.



Romanii au facut cheltuieli prin intermediul cardului Visa in special in Europa, Franta fiind tara numarul unu in topul vizitatorilor cu 3 milioane de dolari, urmata de Germania (2,69 milioane de dolari) si Italia (2,68 milioane de dolari). Cea mai populara destinatie non-europeana in care romanii au cheltuit cel mai mult in timpul acestei veri (peste 2 milioane de dolari) prin intermediul cardurilor Visa au fost Statele Unite ale Americii.



"Aceste cifre demonstreaza ca romanii au incredere in avantajele oferite de cardurile de plata in strainatate. Este mult mai simplu sa utilizezi cardul decat sa iti administrezi cheltuielile intr-o moneda straina, cu care nu esti familiarizat, eliminand astfel intrebari precum ce suma sa iei in vacanta sau cum sa iti protejezi banii impotriva furturilor", spune Catalin Cretu, Area Manager pentru Romania si Bulgaria al Visa International CEMEA



In Romania, detinatorii de carduri Visa pot beneficia de o retea de acceptare care numara aproximativ 17.300 locatii, din care peste 13.500 sunt locatii comerciale.



razvan.voican@zf.ro



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO