Bănci și Asigurări

Stop la cresterea dobanzilor pe doi si trei ani

19.05.2003, 00:00 11

Apropiata emisiune de euroobligatiuni salveaza Trezoreria statului de sub presiunea cresterii dobanzilor, exersata de banci in ultimele doua luni.
Socotind ca isi poate permite sa astepte banii de pe pietele externe, Ministerul finantelor a respins saptamana trecuta in totalitate ofertele de cumparare depuse de cele 14 banci autorizate la licitatiile de obligatiuni de stat cu maturitatea de doi si respectiv trei ani. Motivul: nivelul "neacceptabil" al dobanzilor.
Valoarea totala a celor doua emisiuni ratate a fost de 800 miliarde de lei.
Cu buzunarele aproape goale, Finantele abdicasera in urma cu inca o saptamana de la mesajul politic de mentinere a dobanzilor la nivelurile joase castigate in martie, angajandu-se sa plateasca 14% la obligatiunile pe trei ani, dupa patru licitatii consecutive in care tinusera cu dintii de dobanda de 12,5%.
In cazul scadentei de doi ani ministerul finantelor acceptase ca dobanda sa urce de la 14,2% la 15%.
De asemenea, avand nevoie de bani pentru a rascumpara in aceasta saptamana obligatiunile in dolari emise anul trecut, in valoare de circa 225 mil.$, ministerul finantelor a imprumutat 183 mil. $ pe trei ani la o dobanda de 5%.
"A fost o crestere conjuncturala. Dobanzile vor reveni la nivelurile anterioare", a declarat ministrul finantelor Mihai Tanasescu.
Pentru a evita aparitia unor asemenea fluctuatii mari de dobanda, Trezoreria statului va apela pentru nevoile de finantare pe termen scurt la credite pe termen scurt, chiar de cateva zile.
Nevoia de lichiditati a Finantelor s-a amplificat in ultimele doua luni. Au contribuit la aceasta respingerea sistematica a ofertelor la licitatiile de titluri de stat, pentru blocarea cresterii dobanzilor, o serie de cheltuieli facute in avans in luna aprilie, si, nu in ultimul rand, colectarea de venituri sub asteptari.
Pe primele trei luni ale anului, bugetul general consolidat incasase venituri cumulate de 121,9 mii de miliarde de lei, fata de o tinta convenita cu Fondul Monetar International de 128,7 mii de miliarde de lei.
Conform angajamentelor luate fata de Fond, daca veniturile lunare cumulate, ale bugetului general consolidat, se vor situa in continuare sub tintele agreate, plafoanele lunare de cheltuieli pentru bugetul de stat vor fi ajustate in sensul diminuarii pentru a compensa scaderea veniturilor. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO