Bănci și Asigurări

Stocul creditelor de consum a scăzut cu 200 mil. lei în ianuarie, până la 36 mld. lei

Stocul creditelor de consum a scăzut cu 200 mil. lei în...

Autor: Anelis Baciu

03.03.2017, 00:05 177
Stocul creditelor de consum şi pentru alte scopuri  în lei a început „cu stângul“ anul 2017, în condiţiile în care valoarea finanţărilor din bilanţurile băncilor a scăzut cu circa 200 de milioane de lei (45 mil. euro), faţă de luna anterioară, arată datele Băncii Centrale. În aceste condiţii stocul creditelor pentru nevoi personale cumula 36 miliarde de lei, echivalentul a 8 miliarde de euro la finalul lunii ianuarie. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut însă credite de consum din portofoliile băncilor sunt mai mari cu 10%, echivalentul a 3,4 miliarde de lei.
 
Temperarea creditului de consum este anticipată în acest an de specialişti, în condiţiile în care în a doua parte a anului vom asista la o tendinţă de creştere a dobânzilor. Mai mult, şi băncile au avertizat că vor înăspri standardele de creditare a consumului în 2017. Cel mai recent sondaj efectuat de BNR în rândul celor mai mari bănci din piaţa locală a scos la iveală faptul că tendinţa de înăsprire a condiţiilor de creditare a început să se contureze încă din ultimul trimestru al anului 2016.
 
Pe de altă parte, cererea din partea populaţiei pentru creditele de consum este aşteptată să se intensifice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO