Bănci și Asigurări

Ştirile Pro TV: Proces istoric cu băncile din România,din cauza creditelor în franci elveţieni date înainte de criză

Ştirile Pro TV: Proces istoric cu băncile din...

Autor: Pro TV

14.07.2013, 17:38 2946
Un proces colectiv impotriva bancilor si de o amploare fara precedent ar putea incepe in aceasta toamna in Romania, scrie Pro TV.
 
 
Sunt vizate de data aceasta institutiile care au acordat inainte  de criza credite in franci elvetieni. Actiunea este initiata de un avocat, care, inspirat de modelul croat, vrea sa obtina  convertirea imprumuturilor in lei, dar la cursul de acum 6 - 7 ani, ceea ce ar echivala cu o injumatatire a sumelor datorate.
 
Avocatul sustine ca bancile au gresit pentru ca nu si-au prevenit clientii in mod clar de riscul de crestere puternica a monedei elvetiene.
 
"Atunci cand se intampla crize de lichiditati, lumea evadeaza in depozite in franci elvetieni, este exact ce s-a intamplat. Eu, simplu consumator, nu puteam sa stiu acest lucru in 2006-2007. Bancile in schimb trebuiau sa stie, daca nu stiau inseamna ca si asta este o culpa. Este vorba despre incalcare obligatiei de consiliere pe care o avea la momentul incheierii constractului banca, obligatie de consiliere care este sanctionata in dreptul Uniunii Europene, inclusiv la Curtea de Justititie a Uniunii Europene, foarte drastic.", declarat avocatul Gheorghe Piperea. Citiţi continuarea articolului aici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO