Bănci și Asigurări

Ştiri pe scurt - Bănci şi asigurări - 29 septembrie 2010

Autor: Voican Razvan, Liviu Chiru

28.09.2010, 23:10 18

Clienţii BCR Locuinţe au strâns economii de 77 demilioane de euro

BCR Banca pentru Locuinţe, unul dintre cei doi jucători activipe nişa economisirii-creditării în domeniul locativ, a acumulatpână în prezent depozite de 330 de milioane de lei (77,6 mil.euro). Produsele vândute de bancă presupun o perioadă de acumulare,urmată de acordarea unui credit pentru investiţii în domeniullocativ, la dobânzi mai mici decât cele practicate în prezent pepiaţă. Statul oferă o primă anuală pentru economiile făcute declienţi, iar contribuţiile sunt deductibile fiscal, în anumitelimite. "Sprijinul statului este foarte important pentru cetăţeniicare doresc să îşi îmbunătăţească condiţiile locative şieconomisesc prin acest sistem", spune Alexandru Ciobanu,preşedintele executiv al BCR Locuinţe.

Analiştii: Dobânda-cheie a BNR va rămâne la 6,25% pânăla sfârşitul anului

BNR va menţine dobânda-cheie la leu la nivelul de 6,25% pe ancel puţin până la sfârşitul acestui an, cred 85% dintre membriiAsociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).Restul de 15% văd probabilă o creştere cu jumătate de punctprocentual, adică la 6,75% pe an. De asemenea, circa 20% dintreanaliştii din asociaţie văd posibile reduceri ale rezervelor minimeobligatorii, la lei sau la valută, până la sfârşitul anului. Toţimembrii AAFBR considerau ieri că BNR va menţine dobânda şirezervele minime neschimbate la şedinţa de astăzi. Până lasfârşitul anului BNR mai are programată o singură şedinţă peprobleme de politică monetară, pe 2 noiembrie, iar următoarea va fipe 5 ianuarie 2011.

Euro revine pe palierul de 4,26 lei

Leul a pierdut ieri teren în faţa euro, într-o mişcare similarăcu a celorlalte monede din regiune, inversând astfel tendinţa deîntărire lentă din zilele precedente. BNR a calculat un curs de4,2648 lei pentru un euro, cu 1,83 bani peste nivelul din ziuaanterioară. Dolarul a recuperat 0,62 bani, urcând la 3,1650 lei."Monedele din regiunea Europei Centrale au pierdut teren în faţaeuro, pe fondul precauţiei investitorilor înaintea deciziilor depolitică monetară din Polonia şi România", a comentat un dealer. Pepiaţa valutară, euro a început ziua la 4,2495 lei şi a urcat peparcursul zilei până la 4,2675 lei. Pe piaţa monetară dobânzilepentru scadenţele de până la trei luni au continuat să coboare sprepalierul de 4% pe an.

RBS vede euro la 4,33 lei în octombrie

Incertitudinea de pe scena politică ar putea accentua riscurilede depreciere a leului în raport cu euro în următoarele două luni,consideră analiştii RBS Bank România. Ei anticipează pentruoctombrie un curs maxim de 4,33 lei pentru un euro, apreciind cămoneda naţională va fi afectată puternic mai ales în situaţia încare guvernul Boc ar fi doborât prin moţiunea de cenzură pe carePSD a anunţat că intenţionează să o depună. "Continuareacolaborării cu FMI printr-un acord de tip preventiv esteimportantă, acesta fiind esenţial pentru ancorarea sentimentuluiinvestitorilor în privinţa viitoarelor reforme." Totuşi, pentrudecembrie RBS vede euro la 4,25 lei. În acelaşi timp, dolarulamerican ar urma să aibă o traiectorie constant ascendentă, la 3,46lei în octombrie şi 3,54 lei în decembrie.

BNR mai subţiază dobânzile plătite băncilor pentru baniidin rezervele minime

BNR continuă ajustarea dobânzilor pe care le bonifică lalichidităţile imobilizate de bănci prin rezervele minimeobligatorii, acordând 1,73% pe an la lei faţă de 1,88% în iulie. Lasfârşitul lui 2009 BNR plătea dobânzi de 3,38% pe an pentrurezervele minime în lei ale băncilor. În cazul rezervelorconstituite în euro, dobânda a coborât de la 1,27% în decembrie2009 la 1,06% în septembrie 2010, respectiv de la 1,16% la 0,94% pean pentru rezervele în dolari americani. Băncile sunt obligate săconstituie rezerve minime la BNR prin aplicarea unei cote de 15%din pasivele în lei, respectiv de 25% din pasivele în valută,rezervele obligatorii în monedă străină reprezentând o mare partedin rezerva valutară administrată de BNR.

La Caixa le recomandă clienţilor serviciile Erste Groupîn Europa Centrală şi de Est

Companiile care sunt clienţi ai grupului spaniol La Caixa şisunt interesate de afaceri în România şi pe alte şapte pieţe dinregiune sunt îndrumate să solicite direct serviciile Erste Group şiale subsidiarelor sale de pe pieţele respective. Spaniolii au creato pagină de internet specială care trimite direct la diferitedepartamente din Erste sau la birourile EU-Office din fiecarefilială, inclusiv din BCR. La Caixa şi Erste au semnat anul trecutun acord de colaborare prin care grupul spaniol vizează potenţialulde business din regiune din poziţia de acţionar semnificativ alErste, cu o participaţie de peste 10% şi cu perspectiva creşteriiîn continuare a acesteia. La Caixa are şi o sucursală proprie laBucureşti, cu activitate modestă.

Creditul în lei mai reprezintă numai 37% din creditulprivat total

Ponderea creditului în moneda naţională în totalul credituluiprivat a continuat să scadă în ultimele luni, coborând în august la37,6%, cu un sold de aproximativ 78 mld. lei. Poziţia leului camonedă de creditare s-a erodat constant în condiţiile în carevolumul creditelor noi în lei nu a putut acoperi rambursările. Înurmă cu un an, creditul în lei încă reprezenta peste 40% din total.Leul este din ce în ce mai departe de "perioada de glorie" din2007, când reuşise să ajungă şi la cote de 50% din totalulcreditului neguvernamental. În pofida măsurilor administrativeluate în mai multe rânduri de BNR pentru temperarea creditului învalută, statisticile indică un eşec: costul creditelor în lei ascăzut foarte lent, a rămas semnificativ mai mare decât costulcreditelor în euro, iar grija băncii centrale de a controla puseelede depreciere a leului nu a făcut decât să încurajeze din noufinanţările în monedă străină, în timp ce creditul în lei are oscădere anuală de aproape 9% în termeni reali.

Grupaj realizat de Răzvan Voican şi LiviuChiru

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO