Bănci și Asigurări

Stewart, Raiffeisen: Leul se intareste acum pentru ca a rezistat presiunilor de depreciere

26.01.2010, 23:05 41

Leul se va aprecia pentru ca a trecut cu bine testul pietei careincerca sa-l slabeasca, afirma James Stewart, 52 de ani,vicepresedintele Raiffeisen Bank responsabil cu trezoreria. "Duparegulile pietei, se poate spune ca leul se va aprecia tocmai pentruca nu s-a depreciat. La inceputul anului existau previziuni dedepreciere a leului, se luau pozitii in acest sens si piata chiar aincercat sa forteze slabirea monedei, dar vazand ca existarezistenta s-a reorientat odata cu schimbarea perceptiei de risc lanivel regional si in particular asupra Romaniei, iar leul a inceputsa se intareasca", explica Stewart.

Pana in prima saptamana a lunii ianuarie mai multe banci localesi straine continuau sa anticipeze deprecierea leului pana laniveluri de 4,36 - 4,4 lei pentru un euro, pentru ca la scurt timpdupa ce BNR a redus dobanda-cheie la lei in mod surprinzator, de la8% la 7,5%, prognozele sa fie schimbate spectaculos in sensulscaderii cursului chiar sub pragul de 4 lei/euro. Stewart adaugaca, fara indoiala, inversarea de directie a cursului a foststimulata de revelatia investitorilor ca Romania inca ofera dobanzifoarte mari atat la obligatiunile de stat (8-9% la lei), cat si ladepozitele bancare (7-10% la lei), iar riscul nu este atat demare. "Pentru vara urmatoare am argumente atat pentru aprecierea,cat si pentru deprecierea leului, dar eu cred ca moneda va continuasa se intareasca." In opinia bancii centrale, fundamentelemacroeconomice nu s-au imbunatatit intr-o masura in care sajustifice o apreciere rapida a leului. In acelasi timp, un oficialal FMI a avertizat ca o apreciere mare poate fi la fel de riscantaca o depreciere abrupta. Cat priveste scaderea vizibila adobanzilor la lei pe piata monetara, Stewart crede ca aceasta arataintentia BNR de a incuraja creditarea in moneda nationala - foarteimportanta pentru economie. El lucreaza pentru Raiffeisen BankRomania din 2000, fiind unul dintre cei mai longevivi expati intr-opozitie executiva pe piata bancara locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO