Bănci și Asigurări

Sterilizarile BNR nu mai sustin intarirea leului

17.10.2006, 18:49 14

Dealerii au plasat la BNR depozite pe o luna in valoare de 2,74 miliarde de lei (echivalentul a 784 mil. euro). La licitatia organizata ieri au participat 17 banci comerciale.
In ciuda sterilizarii complete, dobanzile pe termen scurt pe piata au alunecat usor, osciland intre 7% si 8% pe an. Evolutia a avut loc in conditiile in care lunea viitoare va fi ultima zi a perioadei curente de constituire a rezervelor minime obligatorii, astfel ca dealerii prefera sa pastreze lichiditati in defavoarea plasamentelor pe termen mai lung la BNR.
Miercuri va ajunge la scadenta un depozit atras de BNR in urma cu o luna, in valoare de 2,69 miliarde de lei. Astfel, sumele plasate la licitatia de ieri se vor acoperi.
Saptamana trecuta banca centrala a atras din piata 3,6 miliarde de lei (in depozite pe o luna si certificate de depozit pe trei luni), insa in paralel au ajuns la scadenta plasamente mai vechi de 3,25 miliarde de lei.
Desi BNR plateste o dobanda de 8,75% pe an pentru a atrage lichiditatile bancilor, jucatorii speculatori nu mai au un apetit semnificativ pentru leu. De altfel, diferentialul dintre dobanzile la lei si la celelalte valute de pe pietele vecine s-a redus, in conditiile in care celelalte banci centrale au restrans conditiile monetare in ultimele luni.
Pe piata valutara, cotatiile au oscilat din nou intr-o banda ingusta. BNR a calculat un curs de 3,5010 lei pentru un euro, cu 0,52 bani sub nivelul din ziua anterioara. Dolarul a castigat 0,39 bani, urcand la 2,7971 lei.
Euro a inceput ziua la 3,4950/3,5 lei, pe piata valutara de la Bucuresti. Cotatiile coborasera sub nivelul suport de 3,5 la sfarsitul sedintei de tranzactionare de vineri, pe fondul unor vanzari mai mari de valuta. Ieri, jucatorii au preferat insa sa cumpere valuta, astfel ca in prima parte a zilei cotatiile au urcat treptat, ajungand la 3,5010/3,5060 lei pentru un euro. De la acest nivel au aparut din nou interese de vanzare.
Spre sfarsitul zilei, au aparut noi ordine importante de cumparare de valuta, astfel ca euro a urcat pana la un maxim al zilei de 3,5020/3,5070 lei. La inchiderea pietei, euro era cotat la 3,5010 lei la cumparare, in timp ce pentru vanzare cele mai bune cotatii erau de 3,5020 lei.
"Piata a fost destul de agitata, iar volumele tranzactionate au fost mai mari decat in zilele precedente", a comentat un dealer.
Pe piata la termen de la Sibiu euro era cotat la 3,5575 lei, pentru sfarsitul anului, insa ieri nu au fost derulate tranzactii pentru aceasta scadenta.
Nivelul de 3,5 lei pentru un euro se dovedeste un suport puternic, iar dealerii au asteptari limitate privind coborarea cotatiilor sub acest nivel. Leul ar putea sa beneficieze de intrari de capitaluri atrase de conditiile economice solide si de o eventuala imbunatatire a sentimentului jucatorilor speculatori fata de pietele emergente. Pe de alta parte, sfarsitul de an ar trebui sa aduca o cerere mai mare de valuta din partea importatorilor. Dealerii spun ca la sfarsitul anului ar putea sa apara si iesiri de capitaluri, in conditiile in care jucatorii speculatori vor prefera sa-si marcheze profitul.
Volumele tranzactionate pe piata valutara au ramas medii. Piata a inregistrat vineri un excedent de 15 milioane de euro, pe fondul unor cumparari de valuta de la clienti de 306 milioane de euro. Operatiunile interbancare au totalizat 143 de milioane de euro, ducand astfel volumul total tranzactionat la 449 de milioane de euro. In ultima saptamana, volumul mediu zilnic tranzactionat pe piata a fost de 495 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO