Bănci și Asigurări

Cum stau cele mai creditate sectoare la final de noiembrie 2021. Creditarea serviciilor şi a construcţiilor a prins viteză, crescând cu peste 13%. Finanţarea agriculturii a încetinit, ritmul fiind în jur de 12%

Cum stau cele mai creditate sectoare la final de...

Autor: Mircea Nica

30.01.2022, 13:05 180

♦ Sectorul serviciilor reprezintă circa un sfert din totalul creditelor acordate de bănci în economia locală, cu un sold de 130,6 mld. lei, în creştere cu 13,3% ♦ Şi creditele pentru construcţii cresc cu peste 13%, dar ponderea finanţărilor pentru acest sector în totalul creditelor bancare este de 6,9%.

Agricultura, unul dintre cele mai efervescente sectoare creditate de băncile locale, a ajuns la finalul primelor 11 luni din 2021 la un sold al creditării de 23,7 mld. lei, însă viteza de creştere a încetinit, ajungând la 12,3%, faţă de perioada similară a anului 2020, conform datelor BNR.

Agricultura este o zonă pe care băncile comerciale şi UE au pus accent de-a lungul timpului prin intensifica­rea programelor de creditare sectorială. Cu toate acestea, ponde­rea creditelor acordate de bănci sectorului agricul­turii pe piaţa românească a rămas la un nivel mic, de doar 4,6% din soldul total al creditelor de la fina­lul lunii noiembrie 2021, în ciuda noului program de finanţare creat, ca urmare a pro­vocărilor pandemiei, respectiv Agro IMM Invest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO