Bănci și Asigurări

Statul plateste 14,25 % pentru a lua bani de la banci

10.12.2008, 18:24 12

Trezoreria a atras ieri mai multi lei decat isi planificase printr-o emisiune de certificate cu maturitatea la sase luni, in conditiile in care a platit un randament maxim de 14,25% pe an, nivel acceptat si la licitatiile precedente.
Statul isi planificase sa atraga un miliard de lei, insa bancile au cumparat titluri in valoare de 1,1 miliarde de lei (285 de milioane de euro), la un randament mediu de 14,22% pe an. Valoarea totala a ofertelor de cumparare inainte de banci s-a ridicat la 1,6 miliarde de lei.
Suprasubscrierea emisiunii este surprinzatoare, in conditiile in care analistii se asteptau ca interesul bancilor pentru astfel de titluri sa fie scazut la randamente mai mici de 14,25% pe an.
Aceasta este prima data in ultimii ani cand Trezoreria plaseaza mai mult decat isi propusese. Dupa ce in 2007 statul a emis foarte putine titluri, in 2008 o serie de licitatii au fost anulate, iar la restul statul a atras doar o parte din sumele propuse, in conditiile in care a impus plafoane pentru randamentele acceptate.
Majoritatea ofertelor de cumparare au fost inaintate de banci in nume propriu, cu un total de 1,4 miliarde de lei, in timp ce ordinele plasate in contul clientilor s-au ridicat la doar 178 de milioane de lei.
Trezoreria a anuntat pentru luna decembrie un plan de emisiuni de titluri in valoare de 7 miliarde de lei, dupa ce a ajuns la concluzia ca nevoia de finantare este mai mare decat se anticipase initial.
Statul a anuntat recent ca se concentreaza pe emiterea de titluri pe termen scurt, evitand sa plaseze obligatiuni cu maturitati lungi la niveluri ridicate ale randamentelor. Totodata, Trezoreria a aratat ca nu va plati randamente peste nivelul de dobanda preceputa de BNR la facilitatea de credit lombard, respectiv 14,25% pe an in prezent.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO