Bănci și Asigurări

Statul cere bancherilor sa vina cu oferte pentru un credit sindicalizat de 300 mil. euro

Statul cere bancherilor sa vina cu oferte pentru un credit sindicalizat de 300 mil. euro

Romeo Jantea, presedintele BCR Asigurari: Contributia statului la schema de asigurare va fi doar cu titlu de imprumut, Guvernul urmand sa-si primeasca banii inapoi cand schema de asigurare se va pune pe picioare

03.08.2006, 19:41 19

Guvernul va contracta de pe piata interna un imprumut de pana la 300 de milioane de euro in cel mai scurt timp, pentru a asigura banii necesari demararii proiectului de asigurare obligatorie a locuintelor, au declarat ieri oficiali ai Ministerului de Interne.
"Imprumutul ar putea fi contractat pe 15 ani, cu o perioada de gratie de 5 ani", a declarat Radu Mircea Popescu, consilier al ministrului administratiei si internelor si responsabil cu proiectul legislativ de asigurare obligatorie a locuintelor.
Desi discutiile initiale dadeau probabila contractarea imprumutului de pe pietele externe, Ministerul de Finante a gasit o varianta mai ieftina de finantare pe piata interna, a spus Popescu.
"Conform unor discutii cu reprezentantii Guvernului, creditul ar putea fi contractat de la un consortiu de banci din Romania", a precizat el.
Limita maxima a creditului va fi de 300 de milioane de euro, iar dimensiunea acestuia va fi stabilita in fazele ulterioare adoptarii legislatiei de asigurare obligatorii a locuintelor.
Gestionarul fondurilor colectate din asigurarea obligatorie a locuintelor va fi un "pool de asigurare", adica o asociere a companiilor de asigurare doritoare sa intre in acest business, cu conditia obtinerii autorizarii pentru aceasta activitate de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
In primii ani de functionare, sistemul va fi finantat in primul rand de la bugetul de stat, de aici si necesitatea atragerii unui credit. Guvernul va folosi banii pentru capitalizarea poolului de asigurare si pentru plata primelor de reasigurare si a unor eventuale daune majore in primii ani de functionare, pana cand fondurile vor fi suficiente pentru ca sistemul sa se autofinanteze.
Dupa ce sistemul va obtine beneficii, adica primele colectate vor depasi daunele platite si cheltuielile operationale (inclusiv capitalizarea poolului si primele de reasigurare), poolul de asigurare va returna finantarile primite de la Guvern, care vor permite statului sa ramburseze imprumutul catre bancile creditoare, a explicat Romeo Jantea, presedintele BCR Asigurari, companie care s-a aratat dispusa sa intre in afacerea asigurarilor obligatorii de locuinte.
"Contributia statului la schema de asigurare va fi doar cu titlu de imprumut, Guvernul urmand sa-si primeasca banii inapoi cand schema de asigurare se va pune pe picioare", a spus Jantea.
Actul normativ privind obligativitatea asigurarii locuintelor este deocamdata in faza de proiect de lege, urmand ca forma finala sa fie inaintata Guvernului si apoi Parlamentului pana luna viitoare. Totusi, reprezentantii Internelor au spus ca este posibila urgentarea procesului si promovarea actului normativ prin ordonanta de urgenta, daca finalizarea formei acestuia va intarzia.
Conform proiectului de lege, toate locuintele vor fi asigurate obligatoriu impotriva calamitatilor naturale (cutremure, inundatii, alunecari de teren), existand doua posibilitati privind valoarea asigurata.
Prima este pentru locuintele "modeste", acopera 10.000 de euro si presupune plata unei prime anuale de 10 euro, iar a doua acopera o valoare asigurata de 20.000 de euro, contra unei prime anuale de 20 de euro. Cei care au deja incheiate polite facultative de asigurare a locuintei, care acopera riscurile de calamitati naturale prevazute de reglementarile pentru asigurarile obligatorii, nu va trebui sa incheie din nou polite in sistemul obligatoriu.
"Circa jumatate din companiile de asigurare care vand in prezent polite care acopera riscuri de dezastre naturale s-au aratat interesate sa participe la sistemul obligatoriu, ca actionari in cadrul poolului", a declarat Mihai Tecau, secretar general al CSA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO