Bănci și Asigurări

Statul a luat 300 mil. lei pe şapte ani la un cost în creştere

Statul a luat 300 mil. lei pe şapte ani la un cost în...

Autor: Liviu Popescu

11.12.2015, 00:00 135

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 300 milioane de lei (echivalentul a 67 mil. euro) de la bănci printr-o emisiune de obligaţiuni de stat cu scadenţa în decembrie 2022. Statul s-a împrumutat la un cost de 3,25% pe an, în creştere faţă de precedenta licitaţie cu astfel de titluri pe scadenţă asemănătoare.

La precedenta licitaţie, Trezoreria a luat 300 mil. lei la un cost de 3,16% pe an. La licitaţia de ieri, băncile au depus oferte de peste două ori mai mari, însă Finanţele au împrumutat doar suma planificată.

Analiştii vorbesc despre un potenţial de mişcare negativ pe piaţa titlurilor de stat în condiţiile în care participanţii la piaţă rămân defensivi în aşteptarea şedinţei de politică monetară a Băncii Federale a SUA de săptămâna viitoare. Pentru luna decembrie, Trezoreria şi-a programat să atragă împrumuturi de 2,7 miliarde de lei, din care se poate adăuga suma de 330 mil. lei din alocările sesiunilor suplimentare. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO