Bănci și Asigurări

Statul a împrumutat 200 milioane lei pe şase ani la un randament în creştere

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

15.09.2015, 00:00 139

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 200 de milioane de lei (45 mil. euro) de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat cu scadenţă în iunie 2021, la un randament de 3% pe an, în linie cu aşteptările analiştilor de la ING.

Randamentul este în creştere faţă de precedenta licitaţie cu astfel de titluri de stat pe scadenţa asemănătoare, din aprilie, când statul s-a împrumutat la un cost de 2,7% pe an. La licitaţia de ieri, băncile au depus oferte de 430 mil. lei, însă statul a împrumutat doar suma planificată. 

„Suma mică oferită este favorabilă, însă perspectiva unui nivel crescut de împrumuturi al Ministerului Finanţelor în trimestrul patru ar putea trage în jos cererea”, scriu analiştii ING într-un raport. Statul şi-a programat împrumuturi de 3,8 mld. lei în luna septembrie, din care 3,5 mld. lei prin opt licitaţii, iar restul prin alocări suplimentare. În luna august, statul a împrumutat 2,3 mld. lei de la bănci. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO