Bănci și Asigurări

Statul a împrumutat 200 mil. lei pe opt ani, la un randament în urcare

Statul a împrumutat 200 mil. lei pe opt ani, la un...

Autor: Liviu Popescu

04.08.2015, 00:00 216

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 200 de milioane de lei (45 mil. euro) prin vânzarea de obligaţiuni de stat cu scadenţa pe opt ani, a doua licitaţie pe această maturitate după cea din ianuarie, după ce luna trecută licitaţia a fost anulată pe fondul condiţiilor nefavorabile din pieţe. Statul a plătit pentru licitaţia de ieri 3,75% pe an, uşor peste aşteptările analiştilor. În ianuarie, Trezoreria împrumutase obligaţiuni de stat cu scadenţa în aprilie 2023 la un cost de 2,7% pe an.

La licitaţia de ieri, Trezoreria a primit oferte de 335 mil. lei, însă în final statul a împrumutat doar suma planificată. Analiştii de la ING se aşteptau ca statul să vândă obligaţiunile la un nivel maxim de 3,7%, determinant pentru aceast lucru fiind scăderea semnificativă de randamente din pieţele dezvoltate, pe fondul datelor slabe din piaţa muncii a SUA, cea mai mare economie la nivel mondial. Finanţele au programat împrumuturi de 2,5 mld. lei pentru această lună, prin emisiuni de certificate de trezorerie cu discount şi obligaţiuni de stat. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO