Bănci și Asigurări

Ce spune premierul Florin Cîţu despre situaţia de la Banca Internaţională de Investiţii, acolo unde nu este adeptul participării României la majorarea de capital: „Vrem să vedem care este viitorul acestei bănci pentru că nu există o strategie pe termen lung, alături de noi mai este încă o altă ţară care are aceeaşi poziţie”

Ce spune premierul Florin Cîţu despre situaţia de la...

Autor: Robert Manea

14.07.2021, 18:53 165

Premierul Florin Cîţu a comentat din nou, miercuri, situaţia de la Banca Internaţională de Investiţii - o bancă a fostelor state comuniste care acum are sediul la Budapesta – acolo unde nu vrea ca România să participe la o majorare de capital pentru că nu există o strategie pe termen lung în privinţa acestei bănci.

 

„Bună ziua! În legătură cu Banca Internaţională de Investiţii: anul trecut, în noiembrie 2020,  aţi iniţiat, în calitate de ministru de finanţe, un memorandum pentru prelungirea românului care ocupa funcţia de vicepreşedinte la această bancă în care Rusia deţine 45% din acţiuni pentru prelungirea cu încă cinci ani. Propunerea a venit de la preşedintele băncii internaţionale, rusul Nikolai Kosov, şi spuneaţi atunci că e singura posibilitate ca România să îşi păstreze această funcţie în bancă. În caz contrar, funcţia s-ar fi scos la concurs între celelalte state membre. Practic, dumneavoastră prin acest memorandum voiaţi să păstraţi oarece pârghii de putere în această bancă. Acum este un scandal pe majorarea de capital pe care România s-a angajat să o facă în 2018-2019, dumneavoastră vă opuneţi, dar nemajorând capitalul social, România are foarte mult de pierdut faţă de Rusia şi celelalte state care sunt acţionare în această bancă. De ce nu faceţi un exit? Adică, care e strategia dumneavoastră, nu înţeleg foarte..., e aceeaşi situaţie, practic.

Florin Cîţu: Veţi vedea strategia noastră. Din punctul meu de vedere este clară, atât timp cât încă avem acolo şi capital, pentru că asta este o mărire de capital, deci, avem capital acolo, este nevoie să fim reprezentaţi şi de aceea este un reprezentat al României în această bancă. Trebuie să apărăm investiţia pe care o avem acolo şi să vedem ce decizii se iau în viitor, pentru că avem deja bani în această bancă. Decizia de a mai adăuga bani nu este una foarte bună din punctul meu de vedere, pentru că asta ar însemna să mergem mai departe şi să nu avem o strategie pe termen lung. Când vom avea o strategie, şi nu suntem numai noi, mai este o ţară care este alături de România, vom veni cu această strategie şi o vom prezenta publicului. În acest moment eu nu cred că este oportun să ne mărim capitalul pe care îl avem acolo, dar în acelaşi timp, pentru că avem deja bani investiţi în această bancă, e bine să avem o persoană acolo care să vadă cum sunt cheltuiţi aceşti bani.

Reporter: Păi, tot pierdem, practic, putere în această bancă. Şi dumneavoastră, spunea fostul ministru Alexandru Nazare, puteaţi să luaţi o decizie dacă aţi fi fost împotrivă chiar de anul trecut, în calitate de ministru de finanţe.

Florin Cîţu: Nu, decizia este la nivel de guvern, nu este la nivel de ministru de finanţe. Ministrul de finanţe propune, dar nu ia decizia.

Reporter: Şi de ce nu aţi propus?

Florin Cîţu: Pentru că lucrurile sunt mai complicate puţin, dar cred că mesajul este clar din punctul nostru de vedere în ce direcţie vrem să mergem cu această investiţie.

Reporter: Vreţi să faceţi un exit?

Florin Cîţu: Când vom lua o decizie vă vom anunţa, bineînţeles.

Reporter: Ok”

 

În ultimele zile, între premierul Florin Cîţu şi fostul ministru de Finanţe Alexandru Nazare, pe care premierul l-a dat afară, s-a iscat o dispută legată de Banca Internaţională de Investiţii – acolo unde România, prin Ministerul Finanţelor, este unul dintre acţionari.

Cîţu spune că această bancă este a ruşilor şi nu vede de ce a trebuit ca România să mai investească în ea. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO