Bănci și Asigurări

Ce spun bancherii despre creditarea în pandemie. Bancherii sunt mulţumiţi de creditarea ipotecară din acest an, peste aşteptări, dar nu şi de creditarea corporate, unele firme amânând planurile de investiţii

Ce spun bancherii despre creditarea în pandemie....

Autor: Claudia Medrega

05.12.2020, 11:21 538

♦ Sergiu Oprescu, şeful ARB şi al Alpha Bank: „Am constatat la companii că există o anumită timiditate în a-şi accelera planurile investiţionale pe care le aveau înainte de criză“ ♦ Mihaela Bîtu, CEO al ING: „La ipotecare, am văzut o cerere susţinută, chiar peste aşteptări“ ♦ François Bloch, şeful BRD: „Companiile din România continuă să plătească dividende, punând potenţiala redresare economică la risc, pentru că ai nevoie de capital pentru a putea trece prin criză, dar şi pentru a accesa credite de la bănci“.

Creditarea a continuat în 2020, deşi pe anu­mite segmente sub po­ten­ţialul normal, la ni­velul companiilor ob­servându-se ti­mi­ditate, mai puţină încredere şi amânarea unor planuri de investiţii existente, după cum susţin unii şefi de bănci, care-şi exprimă speranţa că 2021 va aduce reluarea planurilor investiţionale pe segmentul corporate. În cazul creditării persoanelor fizice, în special pe segmentul ipotecar, cererea a fost foarte rezilientă şi peste aşteptări, mai spun bancherii.

„Am constat la companii că există o anumită timiditate în a-şi accelera planurile pe care le aveau înainte de criză sau chiar în a le executa. Noi ne dorim ca aceste planuri investiţionale să fie reluate, să fie aplicate. Este motivul pentru care noi suntem pregătiţi din punct de vedere al resurselor de care sistemul bancar dispune“, a declarat Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi preşedintele executiv al Alpha Bank, în cadrul videoconferinţei FinConf România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO