Bănci și Asigurări

Ce spun analiştii despre decizia BNR de majorare a dobânzii cu numai 0,25 pp, de la 1,75% la 2%? Ciprian Dascălu, BCR: Este sub aşteptările noastre. Valentin Tătaru, ING: Această situaţie nu poate fi sustenabilă

Ce spun analiştii despre decizia BNR de majorare a...

Autor: Claudia Medrega

11.01.2022, 09:30 920

♦ Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR: Decizia BNR este sub aşteptările noastre pentru o majorare de 50 de puncte de bază şi sub mediana sondajului Bloomberg l Valentin Tătaru, economistul-şef al ING: Decizia BNR este uşor surprinzătoare pentru noi. România are acum oficial cea mai mică dobândă-cheie dintre ţările cu care ne comparăm de obicei (Polonia, Cehia, Ungaria).

Aşteptările de creştere a inflaţiei şi în 2022, peste nivelul progno­zat ante­rior, în prin­cipal din cau­za efec­te­lor majo­ră­rii preţurilor la energia elec­tri­că şi ga­zele naturale, valul 5 al pan­de­miei de COVID-19, incertitu­di­nile le­gate de politicile fiscale şi ac­ţiu­nile al­tor bănci cen­trale din regiu­ne de ma­jorare a do­bânzilor au deter­mi­nat BNR să con­ti­nue procesul de creş­tere a dobânzii-cheie în 2022, însă tot cu paşi mici, de 0,25 de puncte de bază, până la 2%.

Comparativ, la începutul anului 2021, dobânda de politică monetară era redusă la  minimul istoric de 1,25%, pentru ca în toamna anului trecut odată cu apariţia presiunilor infla­ţioniste să fie operate două majorări ale ratei-cheie, la 1,50% în octombrie şi la 1,75% în noiembrie.

Prima majorare a dobânzii din 2022 a fost sub aşteptările unor ana­lişti, care anticipau o creştere a dobânzii-cheie cu 0,50 puncte de bază.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO