Bănci și Asigurări

Spaniolii de la Santander accelerează achiziţiile în America Latină

Spaniolii de la Santander accelerează achiziţiile în...

Autor: Mircea Nica

30.12.2019, 18:20 207

Filiala braziliană a gigantului băncar spaniol Santander a anunţat că a achiziţionat participaţia de 40% care îi lipsea din Olé Consignado, un actor specializat în împrumuturi rapide, pentru echivalentul a 354 milioane de euro. Vânzătorul, Banco Bonsucesso, parte a unui joint-venture cu gigantul spaniol din 2015, şi-a exercitat opţiunea de vânzare începând cu martie 2019, conform cotidianului Les Echos.

Doar în acest an, fără a ţine cont de preluarea integrală a Olé Consignado, Santander a început să încingă spiritele din luna aprilie când a încercat să controleze în proporţie de 100% filiala sa mexicană. A anunţat apoi o ofertă de 2,6 miliarde de dolari pentru a pune mâna pe 25% din această entitate pe care încă nu a controlat-o pe deplin. A urmat aceeaşi logică în Chile, la o scară mai mică, luând înapoi, în martie anul trecut, o participaţie de 49% pe care nu o controla în filiala locală, pentru 77 de milioane de euro.

În acelaşi timp, gigantul bancar continuă să-şi pună în ordine afacerile europene, de data aceasta împărţind costurile şi nu căutând să fie singurul comandant la bord. Grupul spaniol şi Crédit Agricole au declarat că şi-au finalizat parteneriatul în ceea ce priveşte serviciile destinate investitorilor. În baza acestui acord, banca spaniolă şi-a adus activităţile de conservare şi administrare a activelor la Caceis, filiala Crédit Agricole SA.

"La sfârşitul acestor operaţiuni, Crédit Agricole S.A. şi Santander deţin 69,5%, respectiv 30,5% din capitalul Caceis", au spus reprezentanţii instituţiilor financiare, citaţi de cotidianul francez Les Echos.

Santander a fost pentru multă vreme prima capitalizare bancară din zona euro, dar a fost depăşită în ultimele săptămâni de rivalul său BNP Paribas, care are o capitalizare de peste 66 de miliarde de euro.

Recent, banca Santander a preluat fintech-ul Ebury, cu sediul în Londra, care a intrat pe piaţa din România în luna mai a anului 2018. În prezent Santander deţine 50,1% din acţiunile Ebury după ce a investit 400 milioane de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO