Bănci și Asigurări

Sorin Popa, BRD: Creditul de consum incetineste

Sorin Popa, BRD: Creditul de consum incetineste

Sorin Popa, director general adjunct al BRD: "Vedem multe reclame in care clientul este atras cu dobanzi foarte mici, dar care sunt stabilite pe o perioada foarte scurta. Dupa ce contracteaza creditul, afla ca are bariere daca doreste sa il ramburseze mai devreme."

07.07.2008, 19:20 25

"Intr-adevar, se simte o incetinire a creditului de consum, dar este bine-venita, intrucat cresterea a fost foarte mare in ultima perioada. Este nevoie de un control mai strict al cresterii creditului de consum", spune Popa, care coordoneaza divizia de retail a BRD.
Creditul de consum a ajuns la 62 de miliarde de lei (16,9 miliarde de euro) in luna aprilie, potrivit datelor BNR, dupa o crestere cu 76% in ultimul an. Acest total include insa si imprumuturi de mare valoare garantate cu ipoteca, dar pentru care nu este specificata o destinatie clara. Potrivit BNR, soldul creditelor de consum cu ipoteca se ridica la sfarsitul anului trecut la 4,5 miliarde de euro.
Si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a aratat recent ca este nevoie de o temperare a vitezei de crestere a creditului pentru populatie, in special a celui in valuta, care a fost si cel mai dinamic in ultimul an. Banca centrala se straduie de ani buni sa limiteze expansiunea creditului de retail, care alimenteaza consumul oricum supradimensionat al populatiei, punand astfel presiune pe adancirea dezechilibrelor externe. Totodata, Isarescu a subliniat ca bancile trebuie sa fie mai prudente in acordarea creditelor, remarcand ca se cheltuiesc sume importante pentru promovarea unor produse "riscante", care presupun un control prea sumar al bonitatii clientului.
In alta ordine de idei, Sorin Popa remarca acum ca este nevoie de mai multa transparenta in prezentarea costurilor catre clienti.
"Vedem multe reclame in care clientul este atras cu dobanzi foarte mici, dar care sunt stabilite pe o perioada foarte scurta. Dupa ce contracteaza creditul, afla ca are bariere daca doreste sa il ramburseze mai devreme."
Fluctuatiile mari de dobanda si modul netransparent in care acestea sunt operate de banci au determinat Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului sa demareze discutii cu bancherii si chiar un proiect de lege prin care sa reglementeze aceste situatii.
Bancile au creat inca de anii trecuti o practica de promovare a creditelor cu dobanzi foarte mici in primele luni de contract, dupa care costul devine variabil si poate inregistra fluctuatii importante.
Initial, astfel de credite au aparut ca raspuns la reglementarile stricte ale BNR privind indatorarea populatiei, care s-au aplicat pana in primavara trecuta. Astfel, oferind o dobanda foarte mica in primele luni de contract, ratele erau mai mici, iar clientul putea sa acceseze sume mai mari.
Seful retailului de la BRD afirma ca populatia a ajuns sa fie supraindatorata dupa exuberanta acordarii de credite din anii trecuti, peste care s-a suprapus tendinta de scumpire a finantarilor din ultimul timp.
BNR a majorat dobanda de politica monetara cu trei puncte procentuale in opt luni, ducand-o la 10% pe an, iar Banca Centrala Europeana a dat saptamana trecuta semnalul si pentru scumpirea finantarilor in euro.
BRD a inasprit inca din primavara conditiile de accesare a creditelor de consum, in special in valuta, impunand niveluri de indatorare mai reduse si venituri mai mari. Si oficialii Erste Bank, actionarul majoritar al BCR - liderul sistemului local -, au aratat in mai multe randuri ca apetitul unor banci de a merge agresiv pe creditarea pentru consum, uneori chiar in valute exotice, este periculos. Un singur jucator - Volksbank - a renuntat insa pana acum la creditele de consum in valuta, in timp ce singura banca comerciala de stat - CEC Bank- a inasprit la inceputul anului conditiile de accesare a creditelor in valuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO