Bănci și Asigurări

Sondaj BNR: Deprecierea monedei naţionale la 4,9 lei faţă de euro ar afecta 20% dintre exportatori şi 23% dintre importatori

O depreciere a monedei naţionale până la 4,9 lei faţă de euro, faţă de 4,77 lei în prezent, ar afecta activitatea a 20% dintre exportatori şi 23% dintre importatori, potrivit celui mai recent sondaj realizat de BNR.

În contextul în care Uniunea Europeană (în special Germania, Italia şi Franţa) reprezintă principalul partener de comerţ exterior cu bunuri, o evoluţie nefavorabilă a cursului leu-euro poate afecta semnificativ performanţele companiilor expuse, inducând vulnerabilităţi în economie.

În ceea ce priveşte credite, 19% dintre companii spun că dobânda maximă pe care ar fi dispuse să o plătească este de 2,5% pentru lei şi 1,5% pentru euro, în timp ce 11% dintre firme ar plăti până la 4,5% pe an. Doar 1% dintre participanţii la sondaj ar achita o dobândă de până la 8,5%.

Potrivit BNR, aceste valori sunt în divergenţă cu datele referitoare la creditele contractate în anul 2019 , unde valoarea medie a ratei de dobândă este de 7,9% pentru moneda naţională.

Pentru euro, aşteptările firmelor sunt mai apropiate de situaţia întâlnită în piaţă (unde rata de dobândă medie pentru valută este de 3,% la creditele acordate anul acesta), astfel că 9% dintre companii ar fi dispuse să se împrumute cu maximum 3% dobândă, iar alte 3% dintre firme ar plăti până la 4,5%.

 
 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.