Bănci și Asigurări

Sondaj BNR: 75% din firme nu au utilizat finanţări de la bănci şi IFN în ultimele 12 luni, iar dintre companiile care au apelat la astfel de fonduri numai pentru 18% a fost aprobată întreaga sumă solicitată

Sondaj BNR: 75% din firme nu au utilizat finanţări de...

Autor: Roxana Rosu

01.09.2020, 15:32 207

Principalele surse de finanţare utilizate de companii în perioada iunie 2019-mai 2020 au rămas cele interne, în principal datorită avansului substanţial înregistrat de reinvestirea profitului şi vânzarea de active, în timp ce creditele bancare rămân o opţiune mult mai puţin utilizată, iar numărul companiilor care optează pentru credite comerciale şi descoperitul de cont bancar a continuat să scadă, arată un sondaj realizat de BNR.

Astfel, deşi tendinţa este de scădere, 75% din firme nu au utilizat finanţări de la bănci şi IFN în ultimele 12 luni, iar dintre companiile care au apelat la astfel de fonduri, numai pentru 18% a fost aprobată întreaga sumă solicitată, fiind acceptate condiţiile şi costurile creditului.

Potrivit sondajului, peste 60% din IMM-uri şi 45% din corporaţii apelează în primul rând la reinvestirea profitului sau vânzarea unor active, în timp ce obşinerea unor credite de la acţionari sau majorările de capital sunt varianta preferată de aproape o treime din IMM=uri şi 20% din companiile mari. Creditele bancare pentru investiţii sunt folosite de circa 5% din IMM şi aproape 15% din corporaţii.

Astfel, IMM-urile se finanţează în special prin reinvestirea profitului, vânzarea de active şi credite de la acţionari sau majorări de capital, iar corporaţiile folosesc cu precădere credite comerciale, descoperit de cont bancar sau linii de credit, respectiv leasing financiar sau factoring.

În cazul companiilor mari, se observă o scădere a proporţiei celor care nu au încercat să contracteze împrumuturi de la bănci sau IFN, de la 50% la 44%, ceea ce indică o creştere a cererii de finanţare.

În plus, rata de succes a corporaţiilor în a accesa un credit este în creştere faţă de sondajul anterior (49%  dintre acestea au primit creditul pentru care au aplicat, faţă de 44% înregistrat anterior).

Pe de altă parte, companiile din ROmânia folosesc încă într-o foarte mica măsură fondurile europene, circa 92% declarând că nu au experienţă cu astfel de finanţări în dezvoltarea activităţii firmei în ultimele 12 luni. Deşi nivelul este mai redus în cazul corporaţiilor comparativ cu IMM, şi în acest caz proporţia firmelor mari care nu accesează fonduri europene este importantă (81%).

În ceea ce priveşte impactul pandemiei, un sfert din companii spun că cifra de afaceri le-a scăzut cu peste 75% în ultimele 12 luni, în timp ce 22% dintre acestea nu au fost afectate deloc de scăderea vânzărilor.

Spre deosebire de IMM, care au fost afectate în cea mai mare proporţie de scăderea vânzărilor cu peste 75%, majoritatea corporaţiilor au înregistrat reduceri ale afacerilor mai mici de 25%.

Cele mai puţin afectate au fost firmele din  agricultură şi construcţii&imobiliare, în timp ce la polul opus se află cele din sectoarele servicii şi utilităţi, mai ales HORECA.

PEntru a reduce impactul negative al pandemiei, cele mai folosite măsuri au fost reducerea parţială a activităţii, suspendarea activităţii sau trimiterea în şomaj tehnic a unei părţi din personal sau a tuturor salariaţilor.

La polul opus, cele mai puţin populare măsuri sunt apelarea la procedura insolvenţei sau la procedura reorganizării judiciare, suspendarea plăţii ratelor bancare sau concedierea unei părţi sau a tuturor angajaţilor.

Aproape o treime dintre companii au răspuns totuşi că nu au luat sau nu vor lua nicio măsură în acest sens.

În funcţie de dimensiunea companiei, corporaţiile au fost mai proactive, comparativ cu IMM, în adoptarea de măsuri care să reducă efectele negative ale crizei.

Astfel, corporaţiile au apelat într-o proporţie semnificativă la instituirea regimului de telemuncă pentru o parte din salariaţi sau a tuturor salariaţilor (52% dintre acestea), în timp ce în cazul IMM, doar 8% au avut disponibilitatea sau infrastructura necesară pentru a recurge la această soluţie.

De asemenea, trimiterea salariaţilor în şomaj tehnic a fost o opţiune pentru jumătate din corporaţii, în cazul IMM doar 21% apelând la această măsură.

În ceea ce priveşte scăderea salariilor sau concedierea angajaţilor, o pondere mai mare a corporaţiilor a luat aceste măsuri, spre deosebire de IMM.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO