Bănci și Asigurări

Soldul creditelor pentru locuinţe în lei a încetinit creşterea în august, în timp ce dobânzile au depăşit 6%

Autor: Anelis Baciu

27.09.2018, 00:07 642

Creşterea soldului creditelor ipotecare în lei a încetinit din ritm în luna august 2018, atât faţă de luna anterioară, cât şi faţă de luna august a anului trecut, datele BNR indicând că băncile şi-au mai adăugat în bilanţuri împrumuturi de 740 mil. lei.

De exemplu, în luna iulie 2018 stocul de credite a urcat cu 890 mil. lei, în timp ce în august 2017 majorarea a fost de 840 mil. de lei.

Concomitet cu încetinirea ritmului de creştere a avut loc o creştere semnificativă a dobânzilor din piaţă, de la sub 4% în luna august a anului trecut până la peste 6% în prezent. Dobânzile la creditele ipotecare sunt legate de evoluţia ROBOR, iar orice creştere a indicatorului se reflectă în rata lunară. Unii clienţi încearcă să se pună la adăpost de volatilitatea ROBOR prin accesarea creditelor cu dobânzi fixe, însă acestea sunt limitate la o perioadă de cinci - zece ani.

Brokerii anticipau o încetinire a creşterii pe fondul epuizării garanţiilor Prima casă, dar şi al unui apetit mai mic pentru accesarea unui credit ipotecar în luniile de vară. Temperarea nu va dura mult, estimează aceştia, iar noi vârfuri ale volumului de credite vor fi înregistrate în special în lunile octombrie şi noiembrie. Ei mizează pe o creştere a cererii de credite în această perioadă şi pe fondul „îngrămădirii populaţiei“ la un credit neîngrădit de temutul regulament al BNR privind îndatorarea populaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO