Bănci și Asigurări

Şoferii vor avea acces la istoricul daunelor proprii din baza de date a CEDAM

Şoferii vor avea acces la istoricul daunelor proprii din baza de date a CEDAM

Foto: Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

06.09.2012, 00:00 433

Şoferii asiguraţi printr-o poliţă de răspundere civilă auto (RCA) îşi vor putea verifica istoricul daunelor proprii în baza de date a CEDAM de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) începând cu data de 15 septembrie, potrivit unei decizii adoptate recent de conducerea instituţiei care supraveghează piaţa asigurărilor.

De asemenea, companiile de asigurări vor putea verifica online istoricul de daunalitate al potenţialilor asiguraţi pentru a putea stabili cu exactitate tariful poliţei în momentul încheierii acesteia. Oficialii CSA afirmă că odată cu noile modificări va putea fi aplicat mai uşor sistemul bonus-malus.

Acest sistem presupune penalizarea şoferilor cu accidente prin majorarea primei pentru RCA la momentul reînnoirii poliţei (acordarea de malus) şi reducerea primei pentru cei cu un istoric "curat" (acordarea de bonus). Baza de date a CEDAM a fost lansată în 2006 şi centralizează datele transmise de asigurători privind poliţele de răspundere civilă auto încheiate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO