Bănci și Asigurări

Societe Generale si grupul german Ergo vin pe piata asigurarilor de viata

Societe Generale si grupul german Ergo vin pe piata asigurarilor de viata

Click pentru imaginea marita

20.09.2007, 18:53 32

Societe Generale si Ergo, doua mari grupuri financiare la nivel european, au anuntat ca isi vor aduce in Romania companiile de asigurari de viata pana la sfarsitul acestui an, respectiv in prima jumatate a anului viitor.
Francezii de la Societe Generale vor infiinta o astfel de companie prin Sogecap, divizia de asigurari de viata a grupului SocGen.
"In urmatoarele doua luni, vom lansa pe piata din Romania o companie de asigurari de viata pe care vrem sa o autorizam si pentru administrarea de fonduri de pensii private facultative", a declarat ieri Damien Marechal, directorul general al BRD Fond de Pensii.
El a estimat ca noua companie de asigurari de viata a grupului ar putea deveni operationala intr-o perioada de circa opt luni. Deocamdata, francezii de la SocGen sunt prezenti pe piata romaneasca prin BRD (a doua banca din sistem) si companii de leasing, credite de consum, brokeraj, management de flote auto, consultanta si finantari corporate, asset management si, mai nou, compania de pensii private obligatorii (pilonul II).
Pentru distributia pensiilor obligatorii, BRD va folosi angajatii bancii, la inceput fiind vorba de 1.500 de agenti de vanzare pentru care banca nu plateste comision de vanzare. Toti ceilalti agenti de vanzare a pensiilor obligatorii sunt platiti cu un comision de circa 20-30 de euro pentru fiecare potential client pe care-l conving sa semneze cu fondul de pensii. In prima zi, agentii BRD au incheiat 3.500 de contracte, conform reprezentantilor companiei de pensii a bancii.
Grupul german Ergo, care a inregistrat prime brute subscrise de 17 miliarde de euro in 2006, isi va incepe activitatea pe piata locala a asigurarilor de viata in prima parte a anului viitor.
"Initial, ne vom concentra pe vanzarea de polite de asigurari de viata cu acoperiri suplimentare, cum ar fi clauzele pentru accidente. Oferta noastra se va adresa in principal clientilor individuali", a declarat pentru ZF Alexander Becker, directorul departamentului de comunicare al Ergo.
Asigurarile vor fi distribuite prin intermediul unitatilor teritoriale ale bancii UniCredit Tiriac, dupa ce Ergo si UniCredit au semnat recent un parteneriat strategic pentru dezvoltarea activitatii de bancassurance pe mai multe piete.
"In Romania, UniCredit Tiriac face parte din bancile de top, cu un numar mare de clienti. Pentru Ergo, piata romaneasca ofera perspective promitatoare in ceea ce priveste cresterea afacerilor. Din acest motiv vom folosi initial canalele de distributie ale UniCredit Tiriac", a explicat Becker.
Grupul nu a precizat cat va investi in Romania si ce afaceri estimeaza pe aceasta piata. "In aceasta etapa, nu avem cifre exacte, inca lucram la planul de afaceri", a spus directorul de comunicare al Ergo. Grupul german este prezent in 25 de tari si are 33 de milioane de clienti, peste 50.000 de angajati si o forta de vanzare formata din 22.000 de agenti.
In 2006, Ergo a inregistrat un profit net de 906 milioane de euro. Din activitatea de asigurari de viata, veniturile din prime au fost de 7,3 miliarde de euro, restul fiind din asigurari generale. Actionarul principal al grupului este reasiguratorul Munich Re, cu un pachet de 94,7%.
In Germania, grupul este prezent cu 11 companii de asigurari si pensii private. Recent, si olandezii de la Aegon, care activeaza in Romania pe piata pensiilor private obligatorii prin intermediul BT Aegon, au anuntat ca vor infiinta anul viitor o companie de asigurari de viata pe piata locala.
Piata asigurarilor de viata a fost anul trecut de 323 de milioane de euro, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, iar la sfarsitul primului semestru valoarea primelor brute subscrise depasise 210 milioane de euro.
Cei mai mari jucatori din asigurari de viata sunt ING, AIG Life, Allianz-Tiriac, Asiban, Asirom sau BCR Asigurari de Viata.
Potrivit unor estimari, vanzarile de asigurari de viata ar putea ajunge la 400 de milioane de euro la sfarsitul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO