Bănci și Asigurări

Societatile de investitii financiare ar vrea Demirbank Romania

14.08.2001, 00:00 29



Dupa ce de preluarea Demirbank Romania au fost legate nume mari de pe piata financiara internationala, acum in joc se pare ca au mai aparut si alti jucatori - dar de aceasta data de pe piata interna.

Potrivit unor surse autorizate cele trei societati de investitii financiare (SIF) - Muntenia, Transilvania si Banat-Crisana - care detin impreuna 17,34% din Demirbank Romania ar fi interesate sa preia pachetul majoritar de la Demirbank TAS Istanbul.

Aceasta este ultima saptamana cand cei interesati de preluarea afacerii din Romania a bancii turce mai pot face due-diligence in banca, urmand ca apoi in perioada 20-24 august sa fie formulate ofertele finale.

"La un moment dat s-a pus problema ca cele trei societati de investitii care mai detin deja pachete importante din banca sa preia de la statul turc intreaga afacere a Demirbank in Romania. Problema care se pune este insa legata de pret. De-a lungul timpului, SIF-urile au fost destul de multumite de acest plasament", au declarat pentru Ziarul Financiar, surse autorizate.

Potrivit unor prime estimari, pretul pe care Demirbank TAS Istanbul se astepata sa-l obtina pentru afacerea din Romania este in jur de 15 milioane de dolari. Potrivit actualei structuri a actionaritului, societatea de investitii financiare (SIF) Muntenia detine 10% din Demirbank Romania, SIF Transilvania-4,99%, iar SIF Banat Crisana - 2,35%.

Contactata de Ziarul Financiar, conducerea Demirbank Romania nu a putut oferi, din motive de confidentialitate, informatii despre stadiul actual al negocierilor

"Pana nu se termina perioada de studii si analize nu putem face nici un comentariu. Este prematur sa vehiculam nume . Ceea ce pot insa spune este faptul ca exista un interes apreciabil din partea posibililor investitori", a afirmat ieri Virginia Otel, directorul departmentului de dezvoltare din Demirbank Romania.

In prezent, potrivit surselor citate, mai multe institutii din domeniul financiar efectueaza due-diligence-uri la Demirbank Romania, printre acestea aflandu-se si banci straine..

Demirbank Romania avea la sfarsitul lunii iulie un capital social de 215 miliarde de lei. Actionarii au aprobat crestere capitalului social la 404 miliarde de lei, prin investirea profitului si incorporarea rezervelor.

Conform standardelor contabile romanesti, capitalurile proprii ale bancii (capitalul social plus rezerve) se ridicau la jumatatea anului la 487 miliarde de lei (16,7 milioane de dolari). Anul trecut banca a avut un profit net de 2,6 milioane de dolari. Activele bilantiere ale bancii erau la jumatatea anului de 1.808,7 miliarde de lei (aproximativ 62 milioane de dolari).

Banca are in prezent 11 sucursale, din care doua in Bucuresti si restul in tara.

Demirbank Istanbul a fost nationalizata la sfarsitul anului trecut de catre statul turc si vanduta acum cateva saptamani catre unul dintre cele mai mari grupuri financiare din lume, HSBC - Marea Britanie.

HSBC nu a dorit sa preia si filiala din Romania a Demirbank, ca de altfel inca patru filiale ale bancii turce, din Olanda, Bulgaria, Kazahstan si Demir-Kyrzgz International Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO