Bănci și Asigurări

Societăţile de asigurare din România vor fi evaluate printr-un exerciţiu derulat de ASF şi Autoritatea Europeană privind Asigurările

Societăţile de asigurare din România vor fi evaluate...

Autor: Roxana Rosu

19.02.2020, 12:44 291

Piaţa de asigurări din România va fi evaluată printr-un exerciţiu derulat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Autoritatea Europeană privind Asigurările şi Pensiile Ocupaţionale (EIOPA), care vor evalua activele şi pasivele companiilor din domeniu.

Exerciţiul va fi lansat în al doilea semestru al anului 2020.

Societăţile de  asigurare vor fi selectate pe baza cotei de piaţă şi a modelului de afaceri, pentru a asigura o acoperire de aproximativ 90% din piaţa din România.

Un exerciţiu similar a fost derulat pe piaţa locală a asigurărilor în perioada 2014 -2015. Potrivit ASF, deşi în perioada care a trecut de la acest exerciţiu piaţa asigurărilor din România a avut o evoluţie stabilă, aceasta este caracterizată de un nivel ridicat de concentrare şi îşi menţine dependenţa de asigurările RCA. Mai mult, poate fi observată o creştere rapidă în activitatea societăţilor care furnizează asigurări de credite şi garanţii.

Pe lîngă evaluarea activelor şi pasivelor societăţilor de asigurare, în cadrul acestui exerciţiu sunt incluse şi evaluarea nivelului rezervelor tehnice, a aspectelor privind guvernanţa şi a parametrilor prudenţiali.

Momentul de referinţă pentru datele din bilanţ utilizate în acest exerciţiu va fi 31 martie 2020.

Exerciţiul va fi realizat de către consultanţi/auditori independenţi, coordonaţi şi supravegheaţi de către ASF şi EIOPA. De asemenea, ASF va selecta un consultant independent care nu va face parte dintre consultanţii/auditorii societăţilor de asigurare participante şi care nu se va afla în conflict de interese cu aceste societăţi de asigurare. Consultantul va asigura o aplicare uniformă a metodologiei exerciţiului de către auditori.

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO