Bănci și Asigurări

Smart Fintech obţine o nouă autorizare de la BNR şi devine furnizor terţ de plăţi (TPP) pe ambele servicii open banking în România

Ana Maria Georgescu, cofondator Smart Fintech

Ana Maria Georgescu, cofondator Smart Fintech

Autor: Cristina Bellu

20.10.2021, 10:38 547

Startup-ul Smart Fintech, lansat în urmă cu doi ani de Mihaela Georgescu, Ana Maria Georgescu, Alexandru Cociu şi Andrei Dumitru, a primit recent autorizaţia din partea Băncii Naţionale a României ca furnizor de servicii de informare cu privire la conturi, după ce în aprilie a devenit prima instituţie de plată autorizată din România sub directiva europeană PSD2.

Smart Fintech marchează astfel o nouă premieră pe plan local şi devine primul furnizor terţ (TPP) licenţiat în România pe ambele segmente de open banking.

Odată cu această ultimă autorizare, Smart Fintech poate să ofere atât servicii integrate de plăţi, cât şi de agregare de informaţii de conturi.

Proiectul va intra în ultima fază pentru lansarea SmartAccounts, serviciul de furnizare de informaţii legate de conturi, la doar câteva luni după ce a obţinut licenţa BNR pentru SmartPay (serviciul de iniţiere de plăţi).

Echipa pregăteşte lansarea oficială a noului produs open banking pentru finalul acestui an, în prezent concentrându-se să pună cât mai repede la dispoziţia partenerilor săi un mediu de testare. Aceştia vor putea, astfel, să accelereze la rândul lor dezvoltarea sau extinderea propriilor produse şi servicii pe baza integrării SmartAccounts.

Open Banking oferă un spaţiu larg pentru diversificare şi inovare, aducând schimbări majore pentru jucătorii implicaţi în ecosistemul financiar tradiţional. La nivel european, piaţa serviciilor de Open Banking ia tot mai mult amploare, iar oportunităţile de creştere pentru companiile care activează în această industrie, fie mari corporaţii bancare sau fintech-uri la început de drum, sunt semnificative.

Conceptele de open banking au prins deja teren şi pe celelalte continente, deşi acolo nu sunt momentan susţinute prin reglementări legislative.

„Deschidem larg uşa spre inovaţie pentru oricine este interesat de potenţialul acestui domeniu la început de drum, fie că e start-up, ori companie medie sau mare, ori chiar persoană fizică”, spune Mihaela Georgescu, cofondator Smart Fintech. 

În 2022, compania ţinteşte 50 de clienţi activi, cu jumătate de milion de tranzacţii

„2022 va fi un an dinamic în domeniu, băncile îşi vor finaliza şi stabiliza implementările cerute de directiva europeană, iar integrările se vor face mult mai uşor. Principiile de open banking vor fi mai cunoscute publicului larg şi tot mai mulţi jucători vor conştientiza potenţialul noilor oportunităţi”, explică Ana Maria Georgescu, cofondator Smart Fintech. 

În ceea ce priveşte produsul care va fi lansat pe piaţă până la sfârşitul acestui an, cei doi cofondatori afirmă că are un potenţial enorm de dezvoltare în piaţa serviciilor financiare în contexte multiple.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO