Bănci și Asigurări

Situaţia s-a inversat. Creditele în lei reprezintă două treimi din împrumuturile totale

Situaţia s-a inversat. Creditele în lei reprezintă...

Autor: Claudia Medrega

16.10.2018, 00:07 818

Ponderea creditelor în lei a continuat să crească în prima parte a acestui an, în ciuda reluării trendului de majorare a dobânzilor, şi a ajuns în vară la aproape două treimi din împrumuturile totale acordate sectorului privat, potrivit datelor BNR.

Comparativ, în urmă cu un deceniu creditele în lei aveau o pondere de aproximativ 40%, în timp ce împrumuturile în valută făceau legea pe partea de creditare fiind majoritare.

Ponderea creditelor în lei a urcat în vara acestui an peste 65%, după ce în luna mai 2012 fusese atins pragul minim, de 35,6%.

Privind retrospectiv, după ce împrumuturile în valută au ajuns să reprezinte peste 60% din total, a urmat o tendinţă de scădere care s-a accentuat în ultimii patru ani, situaţia inversându-se practic şi ducând la dominaţia creditelor în lei.

Creditele în lei au devenit atractive pe măsură ce au scăzut dobânzile până aproape de costul împrumuturilor în valută, după relaxarea politicii mone­tare, evoluţia fiind pozitivă şi din perspectiva debitorilor, care au evitat expunerea la riscul valutar. La sfârşitul anului 2011 a pornit şi programul BNR de încurajare a creditului în lei.

Rămâne de văzut dacă va continua sprintul creditelor în lei în condiţiile în care accelerează trendul de creştere a dobânzilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO