Bănci și Asigurări

Sistemul bancar românesc este mai profitabil şi mai solvabil decât media UE. Singura problemă este legată de creditele neperformante

Sistemul bancar românesc este mai profitabil şi mai...

Autor: Claudia Medrega

17.06.2019, 08:13 1462

Sistemul bancar românesc are indicatori prudenţiali de solvabilitate, profitabilitate şi structură a bilanţului mai buni decât media europeană, în timp ce calitatea activelor face în continuare notă discordantă, din cauza ratei creditelor neperformante şi celei a creditelor cu măsuri de restructurare, care deşi au scăzut puternic sunt peste nivelurile medii din Uniunea Europeană, reiese din datele BNR.

Autoritatea Bancară Europeană (ABE) publică trimestrial o analiză intitulată tabloul de bord al riscului (Risk Dashboard) în care prezintă principalele vulne­rabilităţi ale sectorului bancar european, identificate în funcţie de evoluţia unui set de indicatori de risc.

Rata creditelor neperformante a scăzut puternic în România, coborând sub 5% în 2018 şi în primul trimestru (T1) din 2019, dar depăşeşte în continuare media UE, de circa 3%.

Raportul cost/venit pentru sistemul bancar ro­­mâ­nesc este sub media UE, dar peste pragul re­co­mandat de 50%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO