Bănci și Asigurări

Sistemele electronice de plata la inceput de drum

20.05.2001, 00:00 25



Romania dispune de putine aparate prin care se pot realiza tranzactii electronice, numarul bancomatelor fiind in prezent de 850 iar al punctelor electronice de plata in magazine (POS) de aproximativ 1.400, a afirmat Radu Ghetea, presedintele Asociatie Romane a Bancilor (ARB).

In opinia lui Ghetea, numarul aparatelor prin care se pot realiza tranzactii electronice este redus la nivel national, raportat la numarul populatiei active care ar putea beneficia de utilizarea cartilor de credit, si ca urmare a costurilor ridicate ale unui bancomat, aproximativ 20.000 de dolari.

"Introducerea sistemelor electronice de plata trebuie sa fie in conformitate cu cerintele pietei, iar pentru dezvoltarea si siguranta tranzactiilor trebuie sa existe o colaborare intre bancile comerciale, BNR si stat", a adaugat Ghetea.

"Sistemul bancar comercial este cu un pas inaintea sistemului national de plati. Preconizam ca la inceputul anului 2003, dupa ce societatea de transferuri bancare, TransFond, se va desfiinta sa avem un sistem modern de plati, care sa ofere clientilor tranzactii sigure si in timp real", a spus Ghetea.

Societatea TransFond realizeaza trecerea de la deconturile pe suport de hartie la deconturile electronice. Daca un client al unei banci doreste sa realizeze o plata electronica spre un alt client de la o alta banca, nu poate efectua tranzactia deoarece sistemul electronic de plati se opreste la societatea TransFond, care trece pe suport de hartie toata informatia si o trimite mai departe bancii destinatare care, la randul ei, o trece in format electronic. Mediafax


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO