Bănci și Asigurări

Sindicatele cer schimbarea loteriei pensiilor private

15.01.2008, 18:04 26

Confederatiile sindicale fac presiuni pentru modificarea regulilor la loteria pensiilor private obligatorii (pilonul II) pentru a-i imparti pe cei circa 200.000-300.000 de salariati fara adeziuni valabile in mod egal intre cele 18 fonduri de pensii.
Legislatia in vigoare prevede ca toti salariatii sub 35 de ani care nu au aderat la un fond de pensii sau au semnat mai mult de un fond sa fie impartiti intre cele 18 fonduri proportional, in functie de cotele de piata deja detinute. Loteria va avea loc la sfarsitul lunii ianuarie sau la inceputul lui februarie.
"Sindicatele au facut mai multe scrisori si la mine, la Guvern si presedinte, in care afirma ca pe piata pensiilor obligatorii se creeaza o situatie de monopol, in care doua fonduri controleaza 60% din numarul de aderenti si ca este din acest motiv necesar sa schimbam regulile de redistribuire aleatorie", a declarat pentru ZF Paul Pacuraru, ministrul muncii.
Procedura de desfasurare a loteriei este cuprinsa in Legea 411/2004 a pensiilor private, asa ca o eventuala modificare a procedurii poate fi facuta doar printr-o Ordonanta de Urgenta.
Sindicatele si Comisia de Pensii Private (CSSPP) au fost saptamana trecuta la o consultare cu ministrul muncii, iar saptamana aceasta sau cea viitoare va avea loc si o intalnire cu administratorii fondurilor, a mai spus Pacuraru. "Pana atunci, sindicatele au primit ca tema sa analizeze daca merita intr-adevar sa schimbam regulile redistribuirii, pentru ca, in opinia mea, procentul celor care vor intra in aceasta redistribuire va fi mic", a declarat el.
Intre timp, CSSPP aduna propunerile de amendare a legii, apoi va mai urma o analiza a situatiei. "Daca dupa acest circuit vom lua decizia sa modificam legislatia pentru schimbarea loteriei, ii vom da curs. Deocamdata insa are loc doar o discutie pe aceasta tema si nu s-a luat nicio decizie", a conchis Pacuraru.
Cererea sindicatelor nu este dezinteresata, confederatia Cartel Alfa avand o participatie la AG2R Fond de Pensii, companie care a strans in 3 luni si jumatate 725 de participanti, adica 0,02% din total.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO