Bănci și Asigurări

SIF vrea sa iasa curate din Banca Agricola

27.06.2000, 00:00 23



Fondul Proprietatii de Stat (FPS) a facut recurs extraordinar la Curtea Suprema de Justitie impotriva deciziilor instantelor judecatoresti care au dat castig de cauza Societatilor de Investitii Financiare (SIF) in procesele intentate Bancii Agricole, a declarat ieri Radu Sarbu, presedintele FPS.

El a adaugat ca situatia se va clarifica in cateva zile, iar in ceea ce priveste transferul de catre SIF-uri a actiunilor Bancii Agricole contra altor participatii actiunea se va concretiza saptamana aceasta.

"Premierul Mugur Isarescu a acceptat propunerea SIF-urilor de a prelua alte actiuni in schimbul celor detinute la Banca Agricola", a spus Alin Giurgiu, directorul general executiv al FPS. SIF-urile incearca sa gaseasca o modalitate prin care sa iasa din afacerea cu Banca Agricola intru-cat nu au prea mult de castigat, deoarece banca se afla intr-o pozitie financiara proasta.

SIF Oltenia, care vorbeste si in numele celorlalte SIF, a contestat reducerea capitalului social al bancii, pentru acoperirea unor pierderi, de aproximativ 10 ori, de la 1.081 mld. lei la 108 mld. lei, justitia dand castig de cauza societatii de investitii. Pe de alta parte, intr-un alt proces, cele cinci SIF contesta activitatea desfasurata de Comitetul de Administrare al bancii din momentul numirii acestuia si pana in prezent.

Banca Agricola este in proces de privatizare, gasirea unui cumparator fiind absolut necesara pentru ca in caz contrar varianta este falimentul. Pentru privatizare s-a depus pana in final o singura scrisoare de intentie, aceasta fiind din partea consortiului format din Banca Agricola a Greciei, Rabo International Advertising Service (o subsidiara a banci olandeze Rabobank) si American Enterprise Fund.

Intarzierea cu care a fost depusa scrisoarea de intentie (tocmai pe 19 mai, fata de 5 mai cum se stabilise initial) precum si procesele pe care banca le are cu SIF-urile au determinat consortiul sa ceara o prelungire a termenului de depunere a ofertelor.

Astfel, potrivit unor surse bancare, termenul limita de depunere al ofertei pentru privatizarea bancii s-a amanat de la 23 iunie pana la 8 august, cu sase saptamani mai tarziu decat se stabilise initial, aceasta amanare venind in urma cererii oficiale venite din partea consortiului.

Eugen Radulescu, presedintele Comitetului de Administrare al bancii, a explicat ca "Fondul Proprietatii de Stat a acceptat aceasta data la cererea consortiului care doreste sa efectueze studiile de fezabilitate in detaliu si fara presiunea timpului". El a adaugat ca este posibil sa apara si alti interesati de banca, care sa se alature consortiului deja existent.

FPS a scos la vanzare, pe 4 aprilie, pachetul de 56,5% din actiunile la Bancii Agricole. Consultantul de privatizare este consortiul format din banca de Investitii Lazard Freres, Raiffeisen Investment AG si Casa de Avocatura Musat si Asociatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO