Bănci și Asigurări

SIF-urile la BCR: sa vanda actiuni sau sa majoreze capitalul?

04.09.2008, 19:32 16

Actionarii BCR va trebui sa aprobe o majorare de capital sau sa vanda din participatiile detinute pentru ca banca sa intruneasca conditiile de listare la Bursa, programata pentru anul viitor, spune Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia si reprezentant al SIF-urilor in Consiliul de Supraveghere al BCR.
"In prezent, banca nu este pregatita pentru listare pentru ca nu intruneste conditia legata de numarul de actionari, astfel ca vom decide impreuna cu actionarul majoritar ce modalitate va fi adoptata: majorare de capital sau vanzare de actiuni", a declarat Ciurezu pentru ZF.
Conditiile de listare pentru categoria 1 a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) spun ca actiunile emitentului trebuie sa fie din aceeasi clasa, iar dispersia acestora sa fie de cel putin 25% din numarul total de actiuni, catre cel putin 2.000 de actionari. Celelalte cerinte fac referire la valoarea capitalurilor proprii din ultimul exercitiu financiar care trebuie sa fie de cel putin 8 milioane de euro, si ca emitentul sa fi obtinut profit net in ultimii doi ani si sa prezinte un plan de dezvoltare pentru cel putin urmatorii doi ani calendaristici.
Actionarul majoritar al BCR, Erste Bank, a reconfirmat in aceasta vara ca intentioneaza sa-si respecte angajamentul asumat prin contractul de privatizare de a lista BCR in termen de trei ani, adica pana in toamna lui 2009, desi austriecii nu sunt incantati de perspectiva de a avea doua banci listate in paralel - Erste si BCR.
Cele cinci societati de investitii financiare (SIF-uri) au cumulat 30,1175% din actiuni. Actionari minoritari sunt, printre altii, fondul olandez de investitii MEI-Roemenie En Bulgarije Fonds NV cu 0,02%, Middle Europe Opportunity Fund II NV cu 0,018%, Actinvest SA cu 0,0020%, Certinvest cu 0,0001%. Persoanele fizice detin 0,66% din capitalul bancii.
"Poate unul din cele mai importante proiecte ale BCR este listarea, programata pentru 2009. Speram ca situatia conditiilor de piata sa nu fie potrivnice si ca listarea sa nu fie amanata", a declarat Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana.
Cele cinci SIF-uri sunt reprezentate in Consiliul de Supraveghere prin Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, si Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia, incepand din 27 august. SIF Oltenia are 6,117% din actiunile BCR, iar celelalte SIF-uri cate 6%.
Numirea celor doi reprezentanti a avut loc dupa o pauza de mai bine de un an in care SIF-urile nu si-au putut ocupa cele doua locuri alocate din cauza neindeplinirii unor prevederi statutare care au fost modificate de AGA din august.
Cu toate acestea, SIF-urile nu intra in Consiliu cu obiective deosebite sau proiecte concrete privind evolutia BCR.
"Este destul de devreme pentru a ne pronunta asupra unor proiecte. Banca a inregistrat rezultate foarte bune in ultimul an, interval in care SIF-urile nu au fost reprezentate in Consiliu. Suntem multumiti de evolutia bancii si in functie de rezultatele financiare, nevoile de capital si necesarul de lichiditate vom lua in calcul propunerea alocarii de dividende peste pragul de 40%", a spus Petre Szel, presedintele SAI Muntenia Invest, societatea care administreaza SIF Muntenia.
Alocarea de dividende peste pragul de 40% din profitul net al bancii va fi luata in discutie de actionari doar daca nu vor fi afectate nevoile de finantare ale BCR.
"Trebuie sa fim constienti ca o plata mai mare in dividende ar putea afecta activitatea bancii. Astfel ca acordarea de dividende peste pragul de 40% din profitul net va fi luata in calcul doar daca nu influenteaza nevoile de finantare ale bancii", a continuat Ciurezu de la SIF Oltenia.
"Nu cred ca acordarea de dividende peste pragul de 40% din profit este posibila, pentru ca acest lucru inseamna ca vor ramane mai putini bani pentru dezvoltarea bancii. Trebuie se ne hotaram: ori taiem vaca, ori bem laptele", a conchis Cuzman de la SIF Banat-Crisana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO