Bănci și Asigurări

Sfaturile şefului Băncii Mondiale la Bucureşti: Menţineţi piaţa muncii flexibilă şi faceţi investiţii în sănătate şi educaţie

Sfaturile şefului Băncii Mondiale la Bucureşti:...

Autor: Claudia Medrega

09.05.2013, 20:55 372

Romania ar trebui sa mentina o piata a muncii flexibila si sa faca multe investitii in sanatate, educatie si protectie sociala, aceste investitii strategice in capitalul uman fiind de natura sa aduca crestere economica, a declarat Jim Yong Kim, presedintele Bancii Mondiale.

“Banca Mondiala a fost multi ani un sfatuitor strategic al Guvernului in aplicarea programelor de reforma si in sprijinirea eforturilor de aderare la Uniunea Europeana. Ne bucuram ca am putut participa, alaturi de Comisia Europeana si FMI, la progresul si stabilizarea macroeconomica a Romaniei, prin intermediul finantarilor acordate”, a declarat Jim Yong Kim, dupa intalnirea cu premierul Ponta la Palatul Victoria.

El a amintit ca guvernul se concentreaza pe o noua agenda de crestere a economiei, mai competitiva si mai rapida, sustinand ca aplicarea acestei strategii necesita reforme structurale mai profunde.

Jim Yong Kim a mai recomandat guvernului sa “ramana neclintit” in consolidarea fiscala pentru a consolida progresele inregistrate pana in prezent.

Seful Bancii Mondiale a ajuns astazi la Bucureşti, cu o întârziere de câteva ore, aceasta fiind prima vizită în România de la preluarea funcţiei de preşedinte al instituţiei financiare internaţionale, în iulie 2012.

El completează lista personalităţilor internaţionale care vizitează România, printre care s-au aflat şi şefi ai FMI, Băncii Centrale Europene (BCE) sau ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Bucureştiul a fost o destinaţie inclusă cu greu în itinerariul şefilor de mari instituţii financiare internaţionale sau grupuri private.

Jim Yong Kim are programate si întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu, reprezentanţi ai mediului politic şi de afaceri şi ai societăţii civile. Întâlnirile se vor concentra pe oportunităţile şi provocările cu care se confruntă România, o ţară cu nivel mediu al veniturilor, şi pe reformele necesare în contextul european, potrivit informaţiilor transmise de Banca Mondială.

Preşedintele Băncii Mondiale a ajuns cu întârziere în România, deoarece a pierdut, la escala în Frankfurt, o cursă aeriană către Bucureşti, astfel că programul vizitei a fost decalat cu câteva ore, potrivit Mediafax.

Recent Banca Mondială a aprobat un împrumut de 70 mil. euro, ataşat proiectului pentru reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Împrumutul are ataşat un pachet de reforme în trei sectoare - energie, finanţe publice şi sănătate.

România a mai accesat de la Banca Mondială 1 mld. euro, în cadrul pachetului de finanţare externă de aproape 20 mld. euro agreat de autorităţile române, în primăvara anului 2009, alături de FMI şi Comsia Europeană. Cele trei împrumuturi de la Banca Mondială, în valoare totală de 1 mld. euro, au fost ataşate unui pachet de reforme în domeniul sectorului public, inclusiv educaţie şi sănătate, reforme în domeniul pensiilor şi protecţiei sociale şi în sectorul financiar. Banca Mondială a avut, în principal, rolul de a acorda asistenţă tehnică.

România a beneficiat şi de asistenţa tehnică a Băncii Mondiale pentru programul legat de controlul averilor mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO