Bănci și Asigurări

Sezonul reducerii dobanzilor continua

24.01.2005, 00:00 17



Scaderile de dobanzi la lei continua, dupa o saptamana agitata pe piata monetara, in care Banca Nationala a sterilizat sume modice, permitand prabusirea dobanzilor pe o zi pana la 0%. Astfel, inca trei banci au anuntat la sfarsitul saptamanii trecute reduceri ale dobanzilor la creditele si depozitele in lei. Daewoo Bank, Procredit Bank si Romexterra Bank au anuntat modificari de dobanzi.



Aceste tulburari din piata, care ar trebui sa premearga liberalizarii contului de capital din aprilie, sunt finalmente resimtite de deponenti, care-si vad economiile remunerate tot mai slab.



Astfel, Daewoo Bank Romania a anuntat reducerea cu doua pana la patru puncte procentuale a dobanzilor la creditele in lei acordate clientilor persoane fizice. Reprezentatii bancii sustin ca dobanzile pot varia semnificativ in functie de profilul clientului, astfel incat nu pot comunica o dobanda standard pentru aceste credite. De asemenea, Daewoo a operat modificari si pentru creditele oferite clientilor persoane juridice, care



La depozitele in lei banca a operat micsorari de dobanzi cuprinse intre 1,25 pana la 2,25 puncte procentuale. Astfel, banca remunereaza depunerile in lei cu dobanzi cuprinse intre 13,5% si 14,5% pe an. Pentru pensionari si stundenti banca remunereaza dobanzi preferentiale, mai mari cu un punct procentual fata de cele standard.



ProCredit Bank Romania a coborat dobanda la termenul de un an cu 0,4 puncte procentuale, pana la 16,1% pe an, dupa ce la inceputul lunii operase ajustari semnificative ale dobanzilor.



Romexterra Bank a scazut dobanzile remunerate cu 1 pana 1,5 puncte procentuale. Astfel, dobanzile platite de banca oscileaza acum intre 14% si 15,5% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO