Bănci și Asigurări

Sergiu Oprescu, şeful ARB: Sistemul bancar românesc are cea mai mare lichiditate din Europa. „Avem «muniţia» necesară să asigurăm creşterea intermedierii financiare.“

Sergiu Oprescu, şeful ARB: Sistemul bancar românesc are...

Autor: Claudia Medrega

17.05.2017, 00:07 687

Sistemul bancar românesc este cel mai lichid din Europa, astfel că există „muniţia“ necesară pentru a asigura creşterea intermedierii financiare, până acum existând o „slabă alocare a resurselor financiare“, consideră Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). El a arătat că resincronizarea ciclului financiar cu cel economic s-a produs cu întârziere, din 2016.

„Avem cel mai lichid sistem bancar din Europa. Există muniţia necesară să asigurăm creşterea intermedierii financiare. A fost o mai slabă alocare a resurselor financiare. Trebuie să adresăm mai bine segmentul de credite. Resincronizarea ciclului financiar cu cel economic a început din 2016, dar poate că ar fi trebuit să înceapă mai devreme“, a declarat Oprescu la o conferinţă cu tema rebrandingului şi strategiei ARB.

Indicatorul de solvabilitate a ajuns la 18,33%, mai mult decât dublul pragului minim stabilit prin reglementare, iar rata lichidităţii imediate este de 40%, faţă de 30% la băncile europene, conform datelor ARB. Însă, sectorul bancar s-a îndepărtat în ultimii ani de rolul de asigurare a intermedierii financiare prin acordarea de credite, ponderea împrumuturilor private în PIB coborând anul trecut sub 30%.

Ritmul de creştere al creditării private la nivelul întregului sistem bancar a rămas anemic în ultimii ani, de doar 1-2%, soldul oscilând în jurul a circa 220 mld. lei (50 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO