Bănci și Asigurări

Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor: „Există o legătură directă între nivelul de bunăstare economică şi nivelul de intermediere financiară“

Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei Române a...

Autor: Claudia Medrega

27.05.2016, 00:08 763

Băncile rămân principalul finanţator al economiei, după 25 de ani de la înfiinţarea primei asociaţii ARB.

România a trebuit să re­in­venteze în ultimii 25 de ani bankingul, iar băn­cile de pe piaţa lo­ca­lă stau acum bine din punctul de vedere al capitalizării, însă gra­dul de bancarizare rămâne mic com­pa­rativ cu alte state europene (70% din PIB).

Aceasta a fost una dintre concluziile conferinţei dedicate aniver­sării a 25 de ani de la fon­darea primei asociaţii profesionale din sectorul bancar românesc - ARB (Asociaţia Română a Băncilor).

ARB s-a constituit la data de 31 mai 1991 din iniţiativa a 14 bănci. După 25 de ani, în sistemul ban­car românesc ac­ţio­nează 37 de insti­tuţii de credit, nu­mă­rul ajun­gând la un vârf de 43 de instituţii de credit în 2008.

„România a trebuit să reinventeze bankingul în ultimii 25 de ani. Ce facem noi acum este foarte aproape, dacă nu identic, cu ceea ce se întâmplă în băncile şi în ţările din UE şi nu numai. A fost o perioadă în care a trebuit să creăm acea simbioză între cunoştinţele bancherilor locali şi mai ales experienţa bancherilor care veneau din alte ţări, cu altă educaţie şi experienţă“ , a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedintele de onoare al Aso­ciaţiei Române a Băncilor (ARB).

Sergiu Oprescu, pre­şe­dintele ARB, spune că băncile din Ro­mânia sunt prin­tre codaşele Europei din punct de vedere cantitativ şi printre fruntaşe din punct de vedere calitativ, al capitalului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO