Bănci și Asigurări

Sergiu Oprescu, ARB: Toate iniţiativele legislative care vizează băncile creează premisele unei “furtuni perfecte”. Ordonanţa cu taxarea activelor cheamă la criză

Sergiu Oprescu, ARB: Toate iniţiativele legislative care...

Autor: Claudia Medrega

18.01.2019, 14:59 932

Ordonanţa prin care a fost introdusă taxa pe activele băncilor, alături de celelalte iniţiative legislative aprobate de Parlament cu impact asupra sectorului bancar şi asupra economiei creează un adevărat “Pentagon al Bermudelor” şi premisele unei “furtuni perfecte”, susţine Sergiu Oprescu, preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor şi preşedinte executiv al Alpha Bank.

“Noi uităm că nu vorbim numai de acestă ordonanţă (ordonanţa 114/2018 – n.red.). Este un adevărat Pentagon al Bermudelor. Mai sunt cele trei iniţiative care au trecut de Parlament, plus o altă iniţiativă legată de provizionare. Toate aceste iniţiative care vin cu cadenţă creează premisele unei furtuni perfecte nu doar pentru sistemul bancar, ci pentru economie. Doar ordonanţa ar fi sufficient de puternică ca să creeze un tsunami”, a declarat Oprescu într-o conferinţă de presă care a reunit băncile din România prin asociaţiile lor ARB şi CPBR.

Noi reguli pentru bănci sunt aplicate din 2019, după ce Ministerul Finanţelor a decis să introducă “taxa pe lăcomie” aplicată pe activele instituţiilor de credit în funcţie de evoluţia ROBOR, iar Parlamentul a aprobat un pachet de trei legi, în timp ce BNR a hotărât să limiteze gradul de îndatorare al populaţiei.

Din acest an se aplică "taxa pe lăcomie" pe activele băncilor, care se datorează dacă media trimestrială a dobânzii ROBOR depăşeşte pragul de referinţă de 2%. Taxa pe lăcomie ajunge la 0,1% pentru o medie trimestrială a ROBOR între 2% şi 2,5%, la 0,2% pentru ROBOR mediu de 2,51%-3%, la 0,3% pentru ROBOR mediu de 3,01%-3,5%, la 0,4% pentru ROBOR mediu de 3,51%-4% şi la 0,5% în cazul în care media trimestrială a ROBOR depăşeşte 4%.

Cele trei legi aprobate de Parlament care bulversează din nou sectorul financiar- bancar vizează plafonarea dobânzilor, limitarea valorii recuperabile a creanţelor cesionate şi eliminarea caracterului de titlu executoriu al contractelor de credit cu caracterul lor retroactive.

Iar recent se discută de o iniţiativă legislativă legată de provioanele băncilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO