Bănci și Asigurări

Sergiu Manea, preşedinte executiv BCR: Motivul pentru care multe companii nu se dezvoltă este că nu au acces la finanţare europeană

Sergiu Manea, preşedinte executiv BCR: Motivul pentru...

Autor: Georgiana Mihalache

03.04.2018, 14:19 458

Motivul pentru care multe companii nu se dezvoltă este şi acela că nu au acces la finanţare europeană, a declarat Sergiu Manea, preşedinte executiv BCR, la conferinţa ZF Investiţi în România!, eveniment organizat de Ziarul Financiar, în parteneriat cu BCR, Deloitte, NNDKP, platforma de investiţii ROCA, ANA Hotels şi Terapia. 

”Este esenţial să luăm fonduri europene. Indicatorii de capital arată îngrozitor, iar noi trebuie să construim capital. Forţa de muncă cu un anumit grad de calificare încă este un avantaj pentru România. Există încă zone înca neacoperite pentru investitori. Suferim din cauză că contextul la nivelul infrastructurii grele, feroviare şi rutiere, nu s-au schimbat lucrurile, însă absorbţia la nivel local sau intraregional a ajutat mult. Spre exemplu, fondurile europene au schimbat faţa unor oraşe precum Oradea şi Alba Iulia”.

În plus, în opinia lui, o altă zonă care generează equity, şi care în România nu este exploatată, este parteneriatul public-privat. ”Nu e vorba de marile autostrăzi, ci de spitale, de drumuri dintr-un judeţ în altul”.

Managerul BCR este de părere că în România nu sunt educate competenţe, nici pe zona de alfabetizare digitală, nici alfabetizare tehnologică sau alfabetizare antreprenorială, toate lucrurile astea lipsesc. ”În grădiniţă nu există educaţie financiară, noi nu vorbim de etica muncii şi în continuare învăţăm pe de rost lucruri”.

De asemenea, România are o problemă de context care ţine de schimbarea generaţiilor în rândul antreprenoriatul românesc, unii au cui lăsa businessul, alţii nu. 

Dar, cele mai mari probleme cu care se confruntă România sunt migraţia şi sporul natural negativ. ”Trebuie să ne uităm la ce îi face pe oameni să stea într-un anumit loc. Oamenii au nevoie de un climat mai bun în care să trăiască, să fie curat pe stradă, să aibă un sistem medical bun, să beneficieze de un sistem educaţional competent, în care apoi copiii să se simtă utili, nu excluşi”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO