Bănci și Asigurări

Senatul a respins ordonanţa de urgenţă care corectează măsurile din OUG 114/2018

Senatul a respins ordonanţa de urgenţă care...

Autor: Mediafax

12.02.2020, 00:00 605

Senatul a respins ordonanţa de urgenţă a guvernului 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, mai exact care modifică prevederi din OUG 114/2018. Senatul este prim for sesizat pe proiectul de lege, decizională fiind Camera Deputaţilor. 

Pe 6 ianuarie, guvernul liberal a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG 114/2018, în contextul în care proiectul pe care şi-a asumat răspunderea a fost atacat la Curtea Constituţională.

Ordonanţa nu include, însă, prevederea referitoare la interzicerea cumului pensiei cu veniturile de la stat, fiind sesizată la CCR. Printre prevederile ordonanţei de urgenţă adoptate de Executiv se numără şi eliminarea taxei pe active bancare. Actul normativ stipulează desfiinţarea Fondului de Dezvoltare şi Investiţii, despre care şeful cancelariei premierului Ionel Dancă a spus că este o modalitate de „sifonare“: a banilor publici. Ordonanţa de urgenţă cuprinde şi anularea taxei de 2% aplicate companiilor din energie.

Pe 23 decembrie 2019, guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pe un proiect de lege care modifică prevederi din OUG 114, însă PSD a contestat actul normativ la CCR.

Judecătorii Curţii vor discuta pe 12 februarie obiecţia de neconstituţionalitate privind angajarea răspunderii de către Executiv pe proiectul de modificare a OUG 114. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO