Bănci și Asigurări

Senat: Dobânzile pentru creditele ipotecare şi de consum, plafonate

Senat: Dobânzile pentru creditele ipotecare şi de...

Autor: Mediafax

27.02.2018, 00:04 1387

Senatul a adoptat luni proiectul de lege care prevede plafonarea dobânzii efective anuale (DAE) pentru creditele ipo­tecare şi de consum, astfel că do­bânda pentru creditele ipotecare nu va putea depăşi cu mai mult de 2,5 ori do­bânda de referinţă a Băncii Naţionale.

Propunerea legislativă, iniţiată de senatorul PNL Daniel Zamfir, stabileşte regimul dobânzilor penali­zatoare în raporturile juridice dintre consumatori şi profesionişti, inclusiv comercianţi, precum şi faptul că dobânda convenţională, atât cea remuneratorie, cât şi cea penalizatoare, plătibilă conform contractului de către consumator, nu poate depăşi cu de 2,5 ori mai mult dobânda de referinţă a Băncii Naţionale.

Propunerea legislativă prevede că măsurile dispuse se aplică şi contractelor aflate în derulare la data intrării în vigoare a legii.

Potrivit unui amendament adoptat de Comisia de buget, Comisia econo­mică şi Comisia juridică, „dobânda efectivă anuală privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi contractele de credit pentru condumatori, nu poate depăşi: a) de mai mult de 2,5 ori dobânda legală, în cazul creditelor ipotecare sau imobiliare, astfel cum sunt acestea definite de Legea nr. 90/1999 privind creditul ipotecar pentru investiţii imobiliare; pentru evitarea oricărei confuzii, este credit ipotecar sau imobiliar orice credit contractat de consumatori pe o perioadă mai mare de 10 ani, garantat cu o ipotecă asupra imobilului cumpărat, construit, reabilitat, extins sau consolidat ori cu un alt imobil, proprietatea debitorului sau a unui terţ garant; b) 18% pe an, în cazul creditelor de consum; pentru evitarea oricărei confuzii, este credit de consum orice credit contractat de consumatori care nu îndeplineşte criteriile pentru a fi considerat credit ipotecar sau imo­biliar“. Senatorul PNL Iulian Du­mi­trescu a declarat că senatorii liberali nu susţin acest proiect de lege, chiar dacă este iniţiat de un coleg de-al lor.

„Nu sunt mulţumit de activitatea băncilor din România. Şi eu am avut dificultăţi când am încercat să iau un credit. Nu despre asta este vorba în această lege. Vreau să-i întreb pe iniţiatori ce aveţi cu milioanele de români care au depozite la bănci? Băncile nu folosesc banii lor, dacă plafonăm depozitele la credite, micşorăm dobânzile la depozite. Dacă plafonăm dobânzile, o să scadă oferta de creditare. Prin această lege favorizaţi multinaţionalele în dauna sutelor de mii de firme româneşti de IMM. Ce aveţi cu românii care vor să mai ia credite de consum? Plafonaţi dobânzile şi nu o să mai ia creite de consum, îi aruncaţi pe mâinile cămătarilor”, a susţin Dumitrescu, în plen.

La rândul său, senatorul PNL, Daniel Zamfir, a răspuns că doreşte ca românii să ia credite de consum la fel ca ceilalţi cetăţeni din Uniunea Europeană.

„Vreau ca şi românii, în România, să ia credite de consum aşa cum iau cetăţenii din Uniunea Europeană dobândă la creditele de consum. Grecia, despre care vorbim că e în prăpastie, grecii iau 6,5% maxim. Ştiţi cât iau românii? Fără număr. 6000%, 7000%, 9000%, despre asta este vorba. Astea sunt dobânzile pe care românii le iau în Uniunea Europeană, iar dacă noi vrem să limităm abuzurile băncilor, să limităm dobânzile care au ajuns la un plafon inimaginabil, asta nu înseamnă că limităm piaţa liberă”, a precizat Daniel Zamfir.

Proiectul a fost adoptat cu 73 de voturi „pentru“, 18 „împotrivă” şi 13 abâineri în calitate de primă Cameră sesizată. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO