Bănci și Asigurări

Senat: Dobânzile maxime pentru creditele ipotecare şi de consum, plafonate la de 2,5 ori faţă de dobânda de referinţă a BNR

Senat: Dobânzile maxime pentru creditele ipotecare şi...

Autor: Mediafax

21.02.2018, 00:00 328

Senatorii din comisiile de buget, economică şi juridică au votat ieri raportul de admitere pentru un proiect de lege care prevede plafonarea dobânzii efective anuale (DAE) pentru creditele ipotecare şi de consum. 

„Am stabilit şi s-a votat ca dobânda pentru creditele ipotecare să nu depăşească cu de 2,5 ori dobânda de referinţă a Băncii Naţionale. Astăzi dobânda BNR fiind de 2,25, asta înseamnă că dobânda maximă care poate fi percepută pentru creditele ipotecare ajunge undeva la 5,4%.

În ceea ce priveşte dobânda maximă care poate fi percepută la creditele de consum, aceasta nu poate depăşi mai mult de 18%. Am luat aici referinţa dobânda maximă pe care statul român o percepe debitorilor atunci când sunt deposedaţi de bunuri. Ca să eliminăm orice fel de discuţie care a existat şi care va mai exista în spaţiul public că ar exista o limitare a dreptului agenţilor economici într-o piaţă liberă, este o practică europeană.

Sunt foarte multe ţări din Europa care practică o limitare a dobânzilor. Am decis ca şi noi, în România, să intrăm în rândul ţărilor europene în ceea ce priveşte creditarea“, a declarat senatorul PNL Daniel Zamfir, iniţiatorul acestui proiect de lege, care în anii trecuţi a iniţiat şi legea dării în plată. Zamfir a precizat că prevederile se vor aplica atât băncilor, cât şi instituţiilor financiare nonbancare şi se vor aplica noilor contracte, nu şi celor în derulare. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO