Bănci și Asigurări

Semn că se prelungeşte criza? Întelegerea istorică între BNR si BCE privind linia repo de 4,5 mld. euro, prelungită până în martie 2022

Autor: Claudia Medrega

05.02.2021, 00:07 1402

Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Naţională a Ro­mâniei (BNR) s-au înţeles să prelungească din nou, cu încă nouă luni, până în martie 2022, aranjamentul pri­vind li­nia repo de până la 4,5 mld. euro, după ce în august 2020 a fost agreată o primă prelungire cu şase luni, până în iunie 2021.

La începutul verii anului 2020 BNR anunţa că a înche­iat până la sfârşitul anului 2020 înţelegerea istorică cu BCE, care este responsabilă de politica monetară a zonei euro.

Prelungirea acestei înţelegeri poate să fie un semnal privind menţinerea unor incertitudini şi riscuri semni­fica­ti­ve determinate de pandemia de COVID-19 şi pre­lungirea crizei. „Aranjamentul convenit anul trecut a fost realizat pentru a preveni o eventuală apariţie a unui necesar de lichiditate în euro, în contextul disfuncţio­na­lităţilor pieţei, manifestate pe fondul continuării pan­demiei de COVID-19“, a transmis ieri BNR.

BNR a negociat această linie repo cu BCE în martie-aprilie 2020, când situaţia era mai tensionată, şi rămâne de văzut dacă va fi accesată sau nu această finanţare. În baza liniei repo, BNR va putea împrumuta până la 4,5 mld. euro de la BCE în schimbul unor garanţii adecvate, de înaltă calitate, denominate în euro. O astfel de finanţare poate să atenueze şi eventualele îngrijorări privind gradul de adecvare a rezervelor valutare.

BNR a adoptat măsuri excepţionale în contextul crizei coronavirusului, introducând în premieră un plan de achiziţii de obligaţiuni de stat de pe piaţa internă, iar de la începutul pandemiei a înjumătăţit dobânda-cheie, după patru ajustări, până la 1,25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO