Bănci și Asigurări

Şeful OTP: Am restructurat 4.000 de credite în franci elveţieni deoarece clienţii nu îşi mai puteau plăti ratele

Şeful OTP: Am restructurat 4.000 de credite în franci elveţieni deoarece clienţii nu îşi mai puteau plăti ratele

Laszlo Diosi (Foto: Cristina Nichituş)

Autor: Ciprian Botea

29.12.2011, 00:00 2594

Circa 4.000 de clienţi ai OTP Bank, filiala locală a celui mai mare grup financiar maghiar, care s-au împrumutat în franci elveţieni au apelat la facilitatea de restructurare oferită de bancă în vară deoarece nu îşi mai puteau achita ratele lunare, spune Laszlo Diosi, directorul general al băncii.

"Nu au fost mai mulţi clienţii pentru că am suspendat această facilitate după intervenţia băncii centrale a Elveţiei şi temperarea aprecierii francului. Au fost clienţi care au ajuns la capăt cu capacitatea de rambursare a creditelor", a precizat Diosi.

Banca a luat în vară măsuri fără precedent pentru sprijinirea clienţilor cu credite în franci după ce moneda elveţiană s-a întărit agresiv în prima jumătate a anului şi a depăşit în vară pragul de 4 lei. Presiunea asupra leului s-a redus însă în ultimele luni şi cursul de schimb s-a stabilizat în jurul a 3,5 lei/franc.

Măsurile OTP prevedeau reducerea cu un punct a dobânzii pe perioade de la şase luni la doi ani şi întreruperea plăţii principalului chiar şi pe doi ani, clienţii plătind în această perioadă numai dobânzile şi comisioanele.

Oficialii OTP afirmă că deşi s-a renunţat la facilitatea oferită în vară clienţii care au probleme cu rambursarea creditelor în franci elveţieni pot veni la bancă pentru soluţii de restructurare individuale.

Bancherii unguri sunt cei care au adus pe piaţă această monedă exotică în 2005, potenţialul mare de vânzări datorat dobânzilor mici antrenând nu mai puţin de 9 bănci care au vândut credite în franci. Soldul creditelor în franci ajunge în prezent la echivalentul a 2,6 miliarde de euro.

Preocuparea OTP pentru sprijinirea clienţilor cu franci elveţieni este cu atât mai mare cu cât este vorba despre circa 70% din clienţii săi cu credite garantate cu ipotecă. OTP Bank este a treia instituţie de credit ca mărime a portofoliului de credite în franci elveţieni după Volksbank şi Raiffeisen.

Chiar dacă aprecierea francului s-a temperat în ultima perioadă, cursul este în continuare cu 60% peste nivelul 2006-2007, perioadă în care au fost acordate cele mai multe credite în franci elveţieni.

Presiunea asupra clienţilor este în continuare mare, astfel că bancherii nu se aşteaptă la o îmbunătăţire semnificativă a portofoliilor de credite în perioada imediat următoare.

"Ne aşteptăm ca anul viitor să avem acelaşi nivel al costului riscului ca în 2011. Efectele revenirii economiei se vor vedea cu întârziere şi abia în 2013 am putea asista la o îmbunătăţire semnificativă a portofoliului de credite", afirmă Diosi.

OTP are un portofoliu de 13.800 de clienţi care au contractat credite ipotecare în franci, ceea ce înseamnă 70% din total portfoliu. Astfel, evoluţia cursului dintre francul elveţian şi euro rămâne crucială pentru situaţia portofoliului de credite.

Diosi spune că în prezent cea mai mare problemă pentru bancă o reprezintă clienţii cu credite ipotecare, în condiţiile în care clienţii cu credite de consum şi IMM-urile au performat peste aşteptări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO