Bănci și Asigurări

Şeful Garanti Bank România: Pesonal, mă aştept ca taxa bancară să fie modificată pentru că este prea împovărătoare pentru bănci

Şeful Garanti Bank România: Pesonal, mă aştept ca...

Autor: Anelis Baciu

29.01.2019, 16:42 663

Ufuk Tandogan, CEO al Garanti Bank România, spune că în opinia lui taxa pe activele băncilor va fi revizuită şi modificată, în condiţiile în care nivelul actual este foarte împovărător.

„În opinia mea taxa va fi revizuită şi modificată, pentru ca în forma actuală este foarte împovărătoare pentru bănci. Să vorbim în acest moment despre impactul ei este foarte dificil, trebuie să aşteptăm să vedem ce se întâmplă”, a afirmat Tandogan într-o discuţie cu ZF.

O afirmaţie asemănătoare a fost făcută ieri şi de Andreas Treichl, CEO al Erste Group, proprietatul BCR- cea mai mare bancă locală. Treichl a spus, potrivit presei din Austria, că nu crede că taxa va rămâne prea mult în forma actuală.

Pe de altă parte, Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a declarat într-o emisiune la Antena 3 că Executivul nu are de gând să facă nicio modificare.

Potrivit ordonanţei de urgenţă 114 adoptată la finele anului trecut, taxa pe activele băncilor este legată de evoluţia trimestrială a ROBOR şi creşte pe măsurăce aceastămedie seîndepărteazăde pragul de referinţăstabilit de Executiv la 2%, fiind cuprinsăîntre 0,1%şi 0,4%.Luând în calcul media trimestrială a ROBOR din T4 2018 nivelul taxei ajunge la 0,3%. Taxa se aplică trimestrial potrivit clarificărilor făcute de Darius Vâlcov, ceea ce înseamnă că rata anuală a taxei ajunge la 1,2%. Iniţial, bancherii credeau că taxa doar se plăteşte trimestrial. Ei aşteaptă ca modalitatea de taxare să fie clarificată în norme, dar odonanţa nu precizează că vor aparea astfel de norme de aplicare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO