Bănci și Asigurări

Seful Erste: Acoperim neperformantele din profitul operational

03.11.2009, 23:15 19

Perioada cea mai dificila a crizei a trecut, dar acest lucru nuinseamna ca situatia se va imbunatati semnificativ in perioadaurmatoare, in conditiile in care somajul din Europa de Est vacontinua sa creasca, punand si mai multa presiune asupraportofoliilor de credite ale bancilor, apreciaza Andreas Treichl,CEO al Erste Group, actionarul majoritar al BCR.
"Am inregistrat trei trimestre consecutive de rezultate pozitive sicredem ca indiferent de cat va dura aceasta criza - si noiconsideram ca ceea ce a fost mai rau a trecut, dar asta nu inseamnaca lucrurile se indreapta deja spre mai bine - modelul nostru debusiness este capabil sa contracareze orice dificultate inconditiile in care avem o baza foarte larga de depozite si pentruca ne finantam toate creditele comerciale din aceste depozite", adeclarat Treichl intr-un interviu pentru canalul CNBS.
Seful Erste recunoaste ca banca pe care o conduce se confrunta cupresiuni din ce in ce mai mari pe partea creditelor neperformante,ceea ce a generat o explozie a cheltuielilor cu provizioanele, darspune ca institutia inregistreaza in continuare un venitoperational care ii permite sa acopere aceste costuri si sa obtinasi profit pentru actionari. Erste a obtinut un profit net de 720mil. euro la noua luni, in scadere cu 16% fata de perioada similaradin 2008. "Profitul nostru operational poate acoperi costurile maimari cu provizioanele de risc si credem ca daca vom continua saavem asemenea rezultate, in 2010 vom aduce profituri importanteactionarilor", a spus Treichl.
Treichl admite ca piata de creditare din Europa Centrala si de Est,unde banca pe care o conduce are o expunere foarte mare, aaccelerat poate prea rapid in ultimii ani, dar spune ca acest lucruera normal in conditiile in care s-a pornit de la o baza foartejoasa.
"Ponderea creditelor acordate populatiei in PIB este de 23-24% inCehia si sub 20% in Romania. Uitati-va la Statele Unite, undeprocentul este de 100%. Vorbim, asadar, de o poveste completdiferita", a spus Treichl. In Romania, soldul creditelor acordategospodariilor poulatiei era de 23 mil. euro la sfarsitul luniiseptembrie, la un PIB estimat pentru 2009 la 110 mld. euro,potrivit datelor BNR.
Treichel spune ca in ciuda tuturor criticilor aduse creditariiagresive in valuta, este clar ca bancile din regiune se confruntacu cele mai mari probleme in cazul portofoliilor de credite inmonede locale. In Romania, de exemplu, rata restantelor lacreditele in lei acordate populatiei depaseste 2% din soldul totalal imprumuturilor, fiind de doua ori peste rata consemnata in cazulcreditelor in valuta.
Erste Group sustine in aceasta perioada o campanie de promovare ainvestitiilor in Europa Centrala si de Est prin interviuri cuoameni de afaceri si spoturi publicitare difuzate pe canalul tv debusiness CNBC. Proiectul se deruleaza in contextul in care Ersteincearca sa obtina in urmatoarele doua saptamani cel putin 1,6 mld.euro de pe Bursa pentru consolidarea capitalului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO