Bănci și Asigurări

Seful BRD: Creditul de consum nu este tapul ispasitor pentru inflatie si deficitul comercial

30.01.2006, 18:23 17

Soldul creditelor acordate de BRD in 2005 a crescut cu 60% fata de anul predecent, pana la echivalentul a peste 3 miliarde de euro, structura pe monede fiind echilibrata intre lei si valuta - 50%/50%, a declarat pentru ZF Patrick Gelin, presedintele BRD-Societe Generale.

La sfarsitul lui 2004, creditele insumau 69.966 mld. lei vechi (1,76 mld. euro).

"Cresterea cea mai rapida a fost evident a creditului pentru consum, tinand cont de intarzierea in acest domeniu", a afirmat Gelin.

El spune ca BRD a urmat tendinta de scadere a marjei de castig (diferenta dintre dobanda la credite si cea la depozite) in sistemul bancar, care a coborat de la 7,4% in decembrie 2004 la 5,5% in noiembrie 2005, conform datelor BNR.

Seful BRD a declarat ca banca se va concentra in 2006 pe mentinerea ritmului de atragere a unor noi clienti si pe imbunatatirea calitatii serviciilor, extinderea retelei depinzand de "evolutia pietei si de nevoile clientelei?".

Gelin spune ca principala realizare a anului trecut a fost extinderea considerabila a retelei teritoriale prin deschiderea a 120 de unitati

"Deceptiile legate de 2005 privesc mai ales marile proiecte de infrastructura care nu au avansat prea mult", a declarat Patrick Gelin.

Unul din proiectele costisitoare ale anului 2005 a fost denominarea, pentru care BRD a cheltuit aproximativ 700.000 de euro.

Gelin afirma ca la 30 iunie 2006, adica la un an de la lansarea pe piata a leilor noi, intreaga retea de bancomate instalata de BRD va distribui bancnote noi.

Dintre cele mai importante finantari realizate in 2005, el mentioneaza creditul de 100 de milioane de euro sindicalizat pentru compania Hiproma, care administreaza magazinele Carrefour, si sprijinul acordat Rompetrol in tranzactia de preluare a companiei franceze Dyneff, estimata pe piata la 125 de milioane de euro.

Pentru anul acesta, Gelin asteapta noi cresteri semnificative pe creditele de consum si cele imobiliare, chiar daca mai lente decat in 2005.

Cat despre miscarile de pe piata, seful BRD spune ca in mod evident concurenta se va inaspri o data cu aparitia a doi noi actori importanti - Erste Bank, prin preluarea BCR, si UniCredit/HVB/Tiriac in urma fuziunii dintre cele trei banci. "Speram doar ca criteriile lor de exploatare sa fie profesioniste si aliniate la practicile internationale uzuale", a declarat Gelin.

Patrick Gelin afirma ca actorii bancari resimt lipsa de vizibilitate si, ca urmare, dificultatea de a anticipa pentru a se putea adapta la politica monetara, dupa ce anul trecut BNR a dus o politica in "dinti de fierastrau", scazand dobanzile foarte puternic in cursul verii pentru a le urca din nou in jur de 7% in trimestrul IV, spune Patrick Gelin, presedintele BRD-SocGen.

"Mediul in care vom evolua anul acesta comporta unele certitudini, cum este intensificarea concurentei bancare, dar si semne de intrebare, precum cele legate de politica de reglementare si monetara a BNR", a declarat Gelin.

El sustine ca "a face din creditul de consum tapul ispasitor al inflatiei si al deficitului comercial nu este un lucru realist", considerand ca masurile restrictive luate de BNR sunt "putin excesive" si nu tin seama de tehnicile de credit scoring puse la punct de anumite banci, printre care si BRD. Seful celei de-a doua mari banci din sistem nu vede o anormalitate in faptul ca dobanzile oferite la depozite - de circa 5% pe an - sunt real negative, in contextul de pe piata.

"Problema sistemului bancar este, pe de-o parte, absenta conturilor la vedere si absenta economisirii pe termen lung, pe de alta parte", afirma Gelin.

El arata ca depozitele pe una si 3 luni, care formeaza cea mai mare parte a pasivului bancilor, au de fapt o functie monetara ambivalenta: tin loc, in egala masura, si de economisire, si de depozite lichide.

"Acestea sunt destul de volatile, pentru ca sunt sensibile la miscarile dobanzilor. Nu este deci anormal in aceste conditii ca ratele oferite sa nu fie aliniate la inflatie", a mai spus Gelin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO